Turecko: Pučistov prestali pochovávať na cintoríne zradcov

Aktéri neúspešného pokusu o vojenský prevrat v Turecku, ktorí pri ňom zahynuli, nebudú pochovaní na tzv. cintoríne zradcov, ako bolo pôvodne plánované. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na piatkové správy tureckých médií.

30.07.2016 08:48
debata (10)

Istanbulský starosta Kadir Topbaš podľa citovaných zdrojov z prostredia tureckej vlády oznámil, že cintorín tohto druhu nakoniec na okraji mesta nevznikne. Tabuľu s nápisom „Cintorín zradcov“, ktorá sa objavila na jednom z priestranstiev, nechal Topbaš po konzultácii s náboženskými orgánmi odstrániť.

Zatiaľ nie je jasné, čo sa stane s pučistami, ktorých už na tomto mieste pochovali. Ako uviedla turecká agentúra DHA, starosta sa ešte v utorok zastával pôvodného zámeru slovami: „Rodina ho nechce a bude pochovaný na cintoríne zradcov. Tí, čo zradia svoj ľud, nenájdu pokoj ani v hrobe.“

Denník Hürriyet uviedol, že Topbaš sa vyslovil za zriadenie takéhoto cintorína päť dní po neúspešnom pokuse o puč z 15. júla. „Tí, čo pôjdu okolo, by ich mali preklínať. Každý, kto tadiaľ pôjde, by ich mal preklínať,“ cituje zo zverejneného článku DPA.

Ankara tvrdí, že za vzburou armádnej frakcie stojí moslimský duchovný Fethullah Gülen, žijúci v americkom exile. Udalosti si vyžiadali približne 290 mŕtvych a stovky zranených. Turecké orgány zareagovali masovým zatýkaním a odvolávaním osôb, ktorým pripisujú podiel na prípravách prevratu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #pokus o prevrat v Turecku