Seehofer sa dištancoval od Merkelovej vety 'Dokážeme to'

Bavorský krajinský premiér a líder Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer sa v sobotu na záver rokovania krajinskej vlády v hornobavorskom Gmunde jednoznačne dištancoval od postoja spolkovej kancelárky a predsedníčky sesterskej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angely Merkelovej k problematike utečencov.

30.07.2016 14:50
Seehofer, Merkelová Foto: ,
Bavorský premiér Horst Seehofer a nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (30)

Na margo kancelárkinho opakovaného výroku „Dokážeme to“ Seehofer uviedol: „Túto vetu si ani pri najlepšej vôli nedokážem osvojiť. Na to je problémová situácia priveľká“…„Tým by som sa previnil voči kompletnej zodpovednosti, ku ktorej som sa prihlásil aj v ústavou predpísanej prísahe“.

Náznaky riešení sú jednoduché a neuspokojivé, poznamenal bavorský krajinský premiér, ktorý je v migračnej kríze už od začiatku výrazným oponentom nemeckej kancelárky. Seehofer súčasne podčiarkol, že sa v Nemecku treba preto zlepšiť podstatne vo všetkých oblastiach. Súčasne poznamenal, že to nehovorí ľahkovážne alebo s cieľom sa sporiť. CDU a CSU sú na dobrej ceste, konštatoval, avšak dodal, že nemieni verejnosti hovoriť nepravdy.

Za najkomplexnejšiu a najhlbšiu označil Seehofer podľa tlačovej agentúry DPA nov0 bezpečnostnú koncepciu, ktoré jeho bavorská krajinská vláda predstavila pred dvoma dňami, a to i v reakcii na nedávne teroristické útoky.

Rady tamojšej polície by malo v rokoch 2017–2020 posilniť celkovo 2 000 nových príslušníkov. Tí by mali byť lepšie vybavení, napríklad balistickými helmami, kvalitnejšími nepriestrelnými vestami a obrnenými vozidlami.

V oblasti migrácie predpokladá koncepcia, ako o tom informoval krajinský minister vnútra Joachim Herrmann, zavedenie kvót podľa vzoru Rakúska. Nemecko by malo prijať za rok maximálne 200 000 migrantov, z toho 30 000 by pripadlo Bavorsku. Podľa ministra treba skoncovať s nekontrolovaným prílevom migrantov a zamedziť ďalšej liberalizácii vízovej povinnosti. Narážal tým na rokovania EÚ s Tureckom, pričom vyzval na skončenie prístupových rokovaní s Ankarou.

Posilniť by sa mali aj špeciálne jednotky či sledovacie tímy a viac policajtov by sa malo venovať boju proti počítačovej kriminalite. Plánuje sa i rozšírenie monitorovania železničných staníc, vlakov a verejných priestranstiev kamerami. Odsúdení pravicoví extrémisti by mali nosiť elektronické náramky, na čo už sú v Bavorsku vytvorené legislatívne podmienky.

Bavorsko a CSU požadujú i urýchlenie azylového konania bez toho, aby to išlo na úkor bezpečnosti a sprísnenie bezpečnostnej politiky na celom území spolkovej republiky.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci #migračná kríza #Horst Seehofer