Vytvorte spravodlivejší svet, nebuďte peciválmi, odkázal pápež mladým

Pápež František vyzval státisíce mladých ľudí, ktorí sa zhromaždili na sobotňajšej vigílii v poľskej obci Brzegi, aby neboli "peciválmi", ktorí vysedávajú na gauči pri videohrách alebo pred obrazovkami počítača, ale aby sa zapojili do sociálneho aktivizmu a politiky a vytvorili spravodlivejší svet.

31.07.2016 10:19 , aktualizované: 21:32
Pápež František Foto: ,
Pápež František na Svetových dňoch mládeže.
debata (12)

Napriek dlhému dňu, počas ktorého absolvoval viacero verejných vystúpení, 79-ročný pápež sa prihovoril nadšenému publiku počas horúceho letného večera s entuziazmom, okoreniac svoju reč súčasným žargónom, napísala agentúra AP.

Pápež hovoril o paralýze, ktorú spôsobuje púhe hľadanie pohodlia a zamieňanie si šťastia so sebauspokojivým spôsobom života, ktorý môže pripraviť ľudí o schopnosť určovať ich vlastné osudy.

„Drahí mladí ľudia, neprišli sme na tento svet, aby sme tu ‚vegetovali‘ a spravili z našich životov pohodlný gauč, na ktorom zaspíme. Nie, prišli sme z iného dôvodu: aby sme tu zanechali stopu,“ povedal davu pápež, ostro odsúdiac moderný únik ku konzumu a k počítačom, ktorý izoluje ľudí.

Poľské médiá odhadli dav, ktorý si prišiel v sobotu večer vypočuť pápeža, na jeden milión ľudí. Podľa organizátorov ich bolo 1,6 milióna. Polícia odhad počtu ľudí zhromaždených na vigílii neuviedla.

Pápež František ukončil svoj päťdňový pobyt v Poľsku

Pápež František ukončil svoju päťdňovú návštevu Poľska, kde sa zúčastnil na Svetových dňoch mládeže (SDM) organizovaných katolíckou cirkvou a odcestoval späť do Vatikánu. Lietadlo poľských aerolínií LOT odštartovalo z Krakova. Išlo o pápežovu prvú návštevu stredovýchodnej Európy.

Františka vyprevadila vojenská kapela za tónov amerického gospelu „When the Saints Go Marching In“ či skladby „My Way“, ktorú preslávil Frank Sinatra. S pápežom sa na letisku rozlúčil poľský prezident Andrzej Duda a ďalší vládni predstavitelia. Spolu s pápežom sa na palube lietadla vrátili späť do Ríma aj desiatky novinárov.

Poľské bezpečnostné sily si bezpochyby vydýchli, že sa toto masívne podujatie zaobišlo bez vážnejších incidentov, píše agentúra AP. Bezpečnostné opatrenia boli počas SDM mimoriadne vysoké vzhľadom na sériu nedávnych teroristických a násilných udalostí v Európe. Rozlúčkovú slávnosť mierne skrátili vzhľadom na nepriaznivé počasie.

Poľskí predstavitelia a obyvatelia prichystali Františkovi vo svojej vlasti vrúcne privítanie, hoci jeho progresívna forma katolicizmu nie je niektorým obyvateľom tejto konzervatívnej katolíckej krajiny po vôli.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Svetové dni mládeže