Pápež: Nie sú všetci násilní

Hrdlorezov nechceme - dávajú čoraz hlasnejšie najavo francúzski moslimovia. Minulotýždňový útok dvoch teroristov v kostole a vražda kňaza vyvolali vo Francúzsku vlnu zbratania sa kresťanov a moslimov.

02.08.2016 11:00
pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (56)

Teror odsúdili mnohí moslimskí duchovní, francúzski moslimovia verejne hovoria o potrebe boja proti radikalizácii mladých. Pápež František sa zas vyjadril proti stotožňovaniu islamu s násilím. „Nepáči sa mi hovoriť o islamskom násilí,“ povedal pápež, podľa ktorého sa treba zamyslieť nad tým, prečo mladých priťahujú fundamentalisti. A tí sú takmer v každom náboženstve.

„Ak hovorím o islamskom násilí, musím hovoriť aj o katolíckom násilí,“ povedal pápež počas návratu zo Svetových dní mládeže v Krakove. Upozornil, že s násilím sa na stránkach novín stretáva každý deň. „Tu niekto zabil svoju priateľku, tam ďalší svokru… A sú to pokrstení katolíci,“ vysvetľoval v odpovedi na otázku francúzskej novinárky, prečo pri násilných činoch hovorí vždy o teroristoch a nikdy ich nespája s islamom. Zdôraznil, že nie všetci moslimovia sú násilní, rovnako ako nie všetci katolíci.

Naznačil tiež, že fundamentalisti sú aj medzi katolíkmi. „Myslím si, že takmer v každom náboženstve je vždy malá skupina fundamentalistov. Fundamentalisti. Máme ich,“ povedal pápež, ktorý sa počas návštevy Poľska modlil aj v bývalom koncentračnom tábore v Osvienčime.

Terorizmus je podľa neho všade. Vyrastá tam, kde niet iných možností a kde v centre svetovej ekonomiky je boh peňazí, nie človek. „Pýtam sa sám seba, koľko mladých sme nechali opustiť ideály a nemajú prácu. Dali sa na drogy, alkohol alebo idú tam a upíšu sa fundamentalistickým skupinám,“ povedal pápež.

Na problém radikalizácie mladých upozornilo v spoločnom vyhlásení na stránkach Journal du Dimanche aj 41 verejne známych francúzskych moslimov – poradcov vlády, podnikateľov, právnikov či vedcov. Podľa nich treba už hovoriť nahlas, pretože situácia je netolerovateľná. Vyzvali na „kultúrny boj proti radikálnemu islamizmu medzi mladými“, ktorý by mal zahŕňať transparentné financovanie mešít či vhodnú prípravu imámov. Na tento účel má vzniknúť nadácia, ktorá bude financovať mešity vo Francúzsku, aby sa udržali mimo vplyvu radikálov.

Francúzsko má najväčšiu komunitu moslimov v Európe, ale ako prísne sekulárny štát zakazuje financovanie kostolov i mešít z verejných zdrojov. Mnohé mešity sú tak financované z cudziny a v niektorých sa šíria radikálne názory. Premiér Manuel Valls tiež už ohlásil, že chce zastaviť zahraničné financovanie stavieb mešít. Podľa ministra vnútra Bernarda Cazeneuva bolo v uplynulých mesiacoch zatvorených 20 moslimských modlitební pre radikálne názory, ktoré sa v nich šírili.

Medzitým pokračuje vyšetrovanie útoku v kostole v mestečku Saint-Étiennne-de-Rouvray neďaleko Rouenu, ku ktorému sa neskôr prihlásili teroristi z tzv. Islamského štátu. Vo väzbe sú dvaja muži, ktorí mali byť v spojení s jedným z útočníkov.

Teror v kostole však vyvolal medzi moslimami a kresťanmi aj nezvyčajné prejavy spolupatričnosti. Mnohí francúzski moslimovia počúvli výzvu imámov a v nedeľu šli na omšu do kostolov, aby vyjadrili solidaritu a smútok. „V toto ráno tu osobitne vítame našich moslimských priateľov. Ďakujem vám v mene všetkých kresťanov. Potvrdzujete, že odmietate mŕtvych a násilie v mene Boha,“ prihováral sa veriacim v katedrále v Rouene arcibiskup Dominique Lebrun.

Pri vstupe do katedrály zatiaľ hliadkovali policajti i vojaci, zasahovať však nemuseli. „Mešita smúti,“ oznamoval zasa plagát pri jej vstupe v mestečku Saint-Étiennne-de-Rouvray. Pred piatkovými modlitbami sa tam k ľuďom prihovoril aj farár Auguste Moanda. „Cítite našu bolesť. Naša bolesť je aj vašou,“ povedal.

Podobné omše, ale aj ekumenické pochody sa konali vo viacerých francúzskych mestách. Na nedeľnú omšu do parížskej katedrály Notre Dame prišiel imám Veľkej mešity v Paríži Dalil Boubakeur. Moslimskí duchovní sa podobným spôsobom pridali ku kresťanom aj v mnohých talianskych kostoloch.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #pápež František #teroristi