V okolí zamoreného Černobyľu vzniká biosférická rezervácia

V zakázanej zóne okolo černobyľskej jadrovej elektrárne zamorenej rádioaktivitou vzniká biosférická rezervácia. Dekrét o jej zriadení, ktorý v apríli podpísal prezident Petro Porošenko, teraz vstupuje do platnosti.

02.08.2016 09:25
Černobyľ Foto: ,
Pohľad na černobyľskú jadrovú elektráreň a sídlisko v meste Pripjať. (Archívne foto)
debata (8)

Rezervácia bude mať rozlohu 227 000 hektárov a celá sa bude nachádzať v oblasti povinného vysídlenia.

Zriadenie chránenej oblasti umožnil zákon z tohtoročného apríla, ktorý otvoril možnosť systematického výskumu oblastí zamorených explóziou z roku 1986. Cieľom je podľa ukrajinských zákonodarcov stabilizácia prírodných pomerov v oblasti, rehabilitácia postihnutých miest a koordinácia medzinárodného výskumu. Ten sa má týkať skúmania vplyvu ionizujúceho žiarenia na ekosystémy a na živé organizmy.

Rezervácia bude zriadená v dvoch okresoch pri hraniciach s Bieloruskom. Spolu s dekrétom o jej vytvorení nadobudla platnosť aj právna úprava, ktorá stanovuje pravidlá využívania pôdy, stavby sídiel a ochrany prostredia.

Po explózii jadrového bloku černobyľskej elektrárne bola v jej okolí vytvorená tridsaťkilometrová ochranná zóna a zdemolovaný reaktor bol zakonzervovaný betónovým krytom, ktorý sa teraz obnovuje. V zóne dnes podľa ukrajinských médií napriek zákazu žije odhadom 180 ľudí – približne 80 priamo v Černobyle a stovka v štyroch okolitých obciach.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #rádioaktivita #Černobyľ #rezervácia