Izraelskí vojaci čelia novej hrozbe - pokémonom

Izraelská armáda varovala vojakov pred novou hrozbou: populárnou hrou Pokémon GO. Armáda uviedla, že ju svojim jednotkám z bezpečnostných dôvodov na izraelských vojenských základniach zakázala hrať. V nariadení vojakov varovala, že hra aktivuje kameru a GPS polohu v telefóne, čo by mohlo viesť k úniku citlivých informácií, akou je umiestnenie základne či jej fotografie.

02.08.2016 11:00
Pokemon Go, mobilná hra, mobil, smartfón, Foto: ,
Pokémon Go
debata (3)

Armáda sa tiež obáva, že by si vojaci mohli stiahnuť falošnú aplikáciu, ktorá napodobňuje Pokémon GO a nepovolané osoby by sa mohli dostať k informáciám z telefónov armádnych príslušníkov. Hra Pokémon GO sa odohráva vo virtuálnom svete, ale prostredníctvom mobilných telefónov navádza hráčov k reálnym miestam, kde zbierajú kultové animované postavičky.

Pred hrozbami, ktoré s hrou súvisia, varovali Izraelčanov aj rôzne organizácie. Združenie pre boj s rakovinou varovalo hráčov, aby nevychádzali von chytať pokémonov uprostred dňa a vyhýbali se nadmernému slnečnému žiareniu. Organizácia tiež ponúka ďalšie tipy, ako sa chrániť pred slnečnými lúčmi. „V samotnej hre majú niektorí z lovcov pokémonov na hlave neustále šiltovku,“ uviedlo združenie na svojich stránkach. „V skutočnom svete sa, predtým ako pôjdete von, uistite, že máte čiapku,“ dodala.

Popularitu hry využila aj poisťovňa AIG v Izraeli, ktorá ponúka osobné úrazové poistenie, ktoré pokrýva nehody spôsobené pri chytaní pokémonov. Podľa zástupcov poisťovne už AIG v súvislosti s týmto novým poistením obdržala desiatky žiadostí.

Izraelská záchranná služba informovala o prípadoch, kde hráči Pokémon GO utrpeli pri hraní stredne ťažké zranenia. Minulý týždeň si pätnásťročné dievča zranilo hlavu, keď pri chytaní pokémonov spadla z bicykla. Tridsaťpäťročný hráč potom narazil do sklenených dverí a záchranári museli zastavovať intenzívne krvácanie na jeho dolných končatinách. „Hra zjavne nie je tak priateľská, ako sme si mysleli,“ uviedli na svojich stránkach záchranári.

Pre Palestínčanov je táto hra veľmi frustrujúca záležitosť, pretože na okupovanom Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy nefunguje vysoko-rýchlostný internet. Podľa mierových dohôd Izrael, ktorý len nedávno oznámil, že umožní vysoko-rýchlostný internet v pásme Gazy, kontroluje všetky siete v oblasti. Zatiaľ k tomu ale nedošlo. Palestínsky trh jedným z mála na svete, kde ešte stále používajú starú 2G sieť.

Jedným z prvých Palestínčanov, ktorý si hru stiahol, bol dvadsaťšesťročný animátor Naím. Podľa jeho slov sa mu podarilo chytiť troch pokémonov po tom, čo si nainštaloval 2G sieť od iného poskytovateľa mobilných služieb v Pásme Gazy. „Prestal som hrať, pretože je to pre mňa veľmi drahé,“ uviedol. Taktiež narazil aj na druhú prekážku: štvrtý pokémon, ktorého chcel chytiť, sa nachádzal v priestoroch Palestínskej legislatívnej rady, čo je uzavretá vládna budova palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktoré kontroluje Pásmo Gazy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #bezpečnosť #Pásmo Gazy #pokémon go