Bude olympiáda v Riu aj politickou arénou?

Olympiáda v Riu de Janeiro bude určite veľká párty. Nepochybuje o tom Matthew Taylor, zahraničnopolitický expert prestížnej Rady pre zahraničné vzťahy.

06.08.2016 10:54
Rio de Janeiro, olympiáda Foto: ,
Olympijský oheň pri svetoznámej soche Krista v Riu de Janeiro.
debata (50)

"Pri všetkých obavách súvisiacich s vírusom Zika, terorizmom, infraštruktúrou a celkovými problémami spojenými s hrami Brazília vie pripraviť skvelý večierok. Keby aj účastníci pre nepripravené športoviská nemohli súťažiť a len by sedeli na pláži, Brazílčania aj tak budú skvelými hostiteľmi,“ vyhlásil pre Pravdu položartom Taylor, ktorý vyučuje aj na Americkej univerzite vo Washingtone.

Brazília je piata najľudnatejšia krajina sveta, deviata, čo sa týka hrubého domáceho produktu. Je členom BRICS, teda skupiny piatich hlavných rozvíjajúcich sa ekonomík sveta, kde sú okrem nej ešte Čína, Rusko, India a Južná Afrika.

Letná olympiáda sa oficiálne začala v Riu v piatok. A aj keď málokto pochybuje, že naozaj bude skvelou párty, podľa odborníkov sa teraz krajina bude musieť vyrovnať s politickými a ekonomickými následkami hier.

"Pôvodná myšlienka získať olympiádu pre Rio sa zrodila už dávno. Nápad stál na tom, že hry podporia ekonomiku a zvýraznia medzinárodnú úlohu Brazílie,“ reagoval pre Pravdu Kai Michael Kenkel z Inštitútu pre medzinárodné vzťahy na Pontifikálnej katolíckej univerzite v Riu de Janeiro. "Robotnícka strana, ktorá bola pri moci, sa v tom čase snažila dať do popredia zahraničnopolitický imidž krajiny, ktorý vychádzal z využitia mäkkej diplomatickej sily postavenej na brazílskych pokrokových hodnotách. Mal to byť projekt, ktorý predstaví Brazíliu ako modernú, organizovanú, sociálne a technologicky rozvinutú krajinu,“ tvrdí Kenkel.

Nie celkom to podľa odborníka vychádza, hoci Brazília čelí aj nezaslúženej kritike najmä v súvislosti s nedokončenými športoviskami "Bol to problém aj inde. Brazília však celkovo veľmi málo investovala do infraštruktúry, vzdelávania a zdravotníctva. Z ekonomického hľadiska bola krajina rukojemníkom cien na komoditných trhoch,“ pripomína Kenkel.

Brazília rieši množstvo politických a ekonomických škandálov. Prezidentka krajiny Dilma Rousseffová je momentálna suspendovaná z vykonávania funkcie. Jej úlohu prevzal viceprezident Michael Temer. Rousseffová odmieta obvinenia zo zneužitia funkcie a z korupcie.

Podľa Taylora olympiáda a tiež majstrovská sveta vo futbale pred dvoma rokmi prispeli k verejnej debate o tom, ako má Brazília vyzerať. A, samozrejme, viedli aj k protestom. "Hry zmenili spôsob, akým Brazílčania hovorili o politike a verejných službách. Demonštrácie za posledné tri roky do veľkej miery odrážali nespokojnosť ľudí s rozhodnutiami politikov, ako využívať verejné zdroje,“ vysvetľuje Taylor. "Usporiadanie olympiády a majstrovstiev sveta nevyzerá ako dobré rozhodnutie v čase, keď sa rast komoditných trhov skončil a vláda rieši obrovské výpadky v rozpočte,“ pripomenul expert.

Jeffrey Cason z Vysokej školy v Middlebury vo Vermonte predpokladá, že olympiáda bude zámienkou pre rôznych politických aktérov, aby zintenzívnili protesty. "Využijú medzinárodnú pozornosť, ktorá sa na Brazíliu teraz sústredí,“ uviedol Cason pre Pravdu. "Na druhej strane si nemyslím, že hry budú mať nejaký vplyv na riešenie politických problémov a kríz. Brazília nie je veľmi dobre pripravená, aby ich zvládla. Politici dúfajú, že keď hry budú bez kontroverzií, tak im to pomôže. Neverím však, že budeme svedkami nejakého olympijského efektu,“ vyhlásil Cason.

"Brazílčania milujú šport a veľké udalosti, takže o olympiádu sa budú mimoriadne zaujímať. Ale väčšina vám povie, že niekoľko medailí a socha Krista, ktorú uvidí celý svet, sú len prázdnou náhradou za školy, nemocnice a zodpovedné spravovanie vecí verejných,“ pridáva sa Kenkel.

"Keď sa však hry uskutočnia bez veľkých problémov, zlepšia obraz krajiny,“ dúfa Marcos Ferreira, zahraničnopolitický expert z Federálnej univerzity v Paraíbe. "Brazíliu naozaj zasiahli politické a ekonomické krízy. Možno úspešná olympiáda opäť posilní dôveru investorov v krajinu tak, ako to bolo pred desiatimi rokmi,“ uviedol pre Pravdu Ferreira.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Rio 2016