Záplavy v Skopje a jeho okolí majú najmenej 20 obetí

Na najmenej 20 stúpol počet obetí na životoch, ktoré si v macedónskej metropole Skopje a okolí vyžiadali v noci na nedeľu záplavy vyvolané prívalovými dažďami.

07.08.2016 13:18 , aktualizované: 19:37
debata

Oznámil to námestník macedónskeho ministra zdravotníctva Nikola Todorov, citovala ho agentúra DPA.

V dôsledku silnej búrky sa podľa skorších údajov macedónskeho ministerstva vnútra zranilo prinajmenšom 22 ľudí a šiesti ďalší boli vyhlásení za nezvestných. Do bezpečia zároveň previezli približne 1 000 osôb, z ktorých mnohé utrpeli vážne zranenia. Záchranárom a hasičom pri práci pomáhala aj armáda.

Niektoré z obetí sa utopili vo svojich autách, ktoré zaplavila voda, uviedla spravodajská stanica BBC. Počas približne päťhodinovej búrky napadlo v Skopje asi 93 milimetrov zrážok, čo obvykle predstavuje priemerný úhrn za celý august. Hladina vody pritom v niektorých častiach zaplavenej metropole dosahovala výšku až 1,5 metra.

Pod vodou, ktorá okrem iného poškodila aj diaľničný obchvat Skopje, sa ocitli niektoré obytné štvrte macedónskej metropoly a obce Stajkovci, Aračinovo a Smiľkovci. Podľa zasahujúcich hasičov na niektorých miestach vznikli v dôsledku záplav veľké materiálne škody.

Zdravotníci nariadili obyvateľom najviac postihnutých oblastí, aby na pitie a varenie používali len balenú vodu alebo vodu pochádzajúcu z cisterien mestskej správy.

Zaplavených a bez elektriny je momentálne v oblasti množstvo domov, niektoré sa údajne aj zrútili. „Je to katastrofa. Nikdy sme nič podobné nezažili,“ povedal starosta hlavného mesta Kove Trajanovski.

Macedónske orgány vyhlásili pre Skopje a tiež neďaleké mesto Tetovo stav ohrozenia, ktorý bude platiť nadchádzajúcich 15 dní, uviedla macedónska tlačová agentúra MIA.

Varovanie pred povodňami bolo v hlavnom meste vyhlásené aj na dnešný večer.

debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #Macedónsko