Thajčania v referende prijali návrh novej ústavy

Thajčania drvivou väčšinou hlasov odsúhlasili v referende prijatie návrhu novej ústavy, ktorú pripravila armáda.

07.08.2016 18:02
Prajut Čan-o-Ča Foto: ,
Thajský premiér Prajut Čan-o-Ča počas hlasovania v referende.
debata

Išlo o prvé demokratické hlasovanie od mája 2014, keď sa v krajine dostala k moci vojenská junta. S odvolaním sa na vyhlásenie tamojšej volebnej komisie o priebežných výsledkoch hlasovania informovala agentúra DPA.

Volebná komisia doposiaľ spočítala približne 90 percent odovzdaných hlasov, z ktorých vyplýva, že za prijatie novej ústavy sa vyslovilo 61,45 percent voličov a proti bolo 38,55 percent. Volebná účasť dosiahla približne 55 percent, čo značí, že na referende sa zúčastnilo asi 27,6 milióna Thajčanov. Na účasť na hlasovaní o novej ústave vyzvali občanov predstavitelia oboch hlavných politických strán, ako aj thajský premiér Prajut Čan-o-Ča a tiež bývalá premiérka Jinglak Šinavatrová, ktorej vládu v roku 2014 zosadila armáda.

Thajská junta predstavila v marci návrh novej ústavy, ktorý kritici a opozícia označili za nedemokratický. Medzi najspornejšie časti návrhu patrí ustanovenie, že členov nového Senátu bude menovať armáda, a tiež možnosť, aby parlament zvolil za premiéra osobu, ktorá nebola zvolená do legislatívneho orgánu.

Junta zároveň uviedla, že ak v referende návrh ústavy prejde, v septembri 2017 by sa v krajine mohli uskutočniť všeobecné voľby. Varovala však, že ak referendum novú ústavu zamietne, jej ďalší návrh už nebude zahŕňať verejnú konzultáciu.

V Thajsku od roku 2014 platí prechodná ústava vypracovaná juntou. Nová ústava bude v poradí už dvadsiatou od roku 1932, keď bola po prevrate zavedená konštitučná monarchia.

debata chyba
Viac na túto tému: #ústava #Thajsko