Útočník z Charleroi žil v Belgicku nelegálne, mal byť vyhostený

Alžírčan, ktorý v sobotu v Charleroi zranil mačetou dve policajtky, žil v Belgicku nelegálne a mal byť vyhostený. Podľa agentúry AP to povedal belgický štátny tajomník pre migráciu Theo Francken.

08.08.2016 14:23
Belgicko, útok, mačeta, policajti Foto: ,
Belgickí policajti stoja na stráži pred hlavnou policajnou stanicou po tom, ako útočník zranil mačetou dve policajtky. Ten bol následne zastrelený.
debata (12)

Potvrdil tiež predchádzajúcu informáciu prokuratúry, že polícia v minulosti nemala žiadne informácie o možných väzbách útočníka na teroristické zoskupenia.

Tridsaťtriročný alžírsky občan Cháled Babúri žil v Belgicku od roku 2012 a v krajine sa zdržiaval nelegálne. Úrady mu dvakrát nariadili opustiť krajinu, ani raz ale výzvu neuposlúchol. Francken uviedol, že sa Belgicku zatiaľ nepodarilo vyrokovať s Alžírskom dohodu o vrátení nelegálnych prisťahovalcov a že severoafrická krajina odmieta prijímať tých, čo sa nevrátia dobrovoľne.

Francken tiež potvrdil, že polícia útočníka poznala. „Bol zadržaný s hašišom a s ďalšími drogami a dostal pokutu, pretože jazdil autobusom na lístok svojho brata,“ uviedol Francken. Žiadne informácie o jeho spojení s teroristami ale policajti nemali.

Útok sa stal v sobotu popoludní pri kontrolnom stanovišti pred budovou hlavnej policajnej stanice v centre mesta, ktoré leží asi 50 kilometrov južne od Bruselu. Páchateľ údajne k policajtkám pristúpil, z vaku vytiahol mačetu a okamžite s ňou začal sekať. Pri útoku jedna policajtka utrpela vážne zranenia na tvári, druhá vyviazla s ľahkým zranením. Útočník, ktorého postrelil ďalší príslušník polície, po prevoze do nemocnice zomrel.

Podľa vyšetrovateľov volal Babur pri útoku Alláhu akbar (Boh je veľký). V nedeľu sa k incidentu prihlásila teroristická skupina Islamský štát.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Alžírsko #policajtka