Podľa republikánskych expertov by bol Trump najnebezpečnejším prezidentom

Päťdesiat významných bezpečnostných expertov Republikánskej strany vrátane bývalého riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) v pondelok označilo v otvorenom liste republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa za nekompetentného pre vedenie krajiny. Bol by podľa nich "najnebezpečnejším prezidentom v americkej histórii".

09.08.2016 07:27 , aktualizované: 12:45
Donald Trump Foto:
Donald Trump.
debata (33)

Podľa Trumpa sú signatári listu členmi „stroskotanej washingtonskej elity, ktorá sa chce udržať pri moci“. „Pánovi Trumpovi chýba charakter, hodnoty a skúsenosť, aby mohol byť prezidentom. Oslabuje morálnu autoritu Spojených štátov ako vodcu slobodného sveta. Zjavne mu chýbajú základné vedomosti o americkej ústave, amerických zákonoch a inštitúciách a viera v nich aj v náboženskú toleranciu, slobodu tlače a nezávislé súdnictvo,“ píše sa vo vyhlásení vo vyhlásení.

„Nikto z nás nebude Donalda Trumpa voliť,“ píše sa ďalej v texte otvoreného listu. Niektorí zo signatárov majú však pochybnosti aj o demokratickej kandidátke na prezidentku Hillary Clintonovej. Podľa vyhlásenia by bol však Trump „nebezpečným prezidentom“, ktorý by ohrozil „bezpečnosť a prosperitu národa“.

Medzi bezpečnostnými expertmi, ktorí sa pod vyhlásenie podpísali, figuruje napríklad bývalý riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Michael Hayden, bývalý minister vnútornej bezpečnosti Michael Chertoff či bývalý riaditeľ amerických spravodajských služieb a exnámestník ministerky zahraničných vecí USA John Negroponte.

K nim sa pripojil aj rad bývalých vysokopostavených úradníkov ministerstiev vnútra a obrany či členov Rady národnej bezpečnosti. Dokument podľa agentúry Reuters zjavne reagoval na Trumpove vyjadrenia, ktoré sa týkali Severoatlantickej aliancie, spolupráce s Ruskom či imigrácie.

Denník The New York Times napísal, že list ukazuje, do akej miery sa hlavne bezpečnostné kruhy republikánov s Trumpom rozchádzajú. Podobne nesúhlasný list, avšak obsahovo miernejší, vznikol už v čase primárnych volieb v marci, vtedy sa mnohé špičky odmietli podpísať.

Tentoraz podpis pripojili a podľa denníka ich k tomu pohla hlavne Trumpova výzva Rusku k útoku na e-mailový server Clintonovej. Trumpov výrok o tom, že pred vyslaním jednotiek na pomoc proti ruskému útoku si najskôr zistí, ako daná krajina prispieva do NATO, signatári považujú za výrazný odklon od politiky USA v NATO.

Signatári vyjadrili pochopenie pre frustráciu Američanov, ktorí sú údajne nespokojní s neschopnosťou federálnych úradov vyriešiť rad pálčivých problémov súčasnosti. „Donald Trump nie je odpoveďou na znepokojujúce výzvy Ameriky,“ stojí v texte.

Trump signatárov dokumentu označil za členov „stroskotanej washingtonskej elity“, ktorá nesie vinu na tom, „že je svet tak nebezpečným miestom“. Sú podľa neho spolu s jeho súperkou Clintonovou pôvodcovia „katastrofálnych rozhodnutí vpadnúť do Iraku, dovoliť smrť Američanov v líbyjskom Benghází a sú tými, kto umožnil vzostup ISIS“. ISIS je staršie označenie organizácie Islamský štát, ktorá ovláda značná územia v Sýrii a Iraku.

Newyorský denník napísal, že je ťažké povedať, na koho sa Trump po eventuálnom zvolení bude môcť v strane, o ktorej rozkol sa postaral, obrátiť. Aj keď správne pomenoval chyby a zodpovednosť mnohých, stále ide o stranícke opory v ekonomických, diplomatických a strategických záležitostiach, zatiaľ čo Trumpova skúsenosť v tomto smere je malá.

Zdroje upozorňujú aj na to, kto pod listom podpísaný nie je. Patria k nim predovšetkým bývalí ministri zahraničia Henry Kissinger, George Shultz, James Baker, Colin Powell a Condoleezza Riceová. S Kissingerom a Bakerom sa Trump pred niekoľkými mesiacmi stretol osobne. Ani jeden z nich sa nevyjadril k tomu, či Trumpa vo voľbách podporí. The New York Times tiež upozornil na to, že hoci Riceová podpísaná nie je, je medzi signatármi mnoho jej najbližších spolupracovníkov.

Proti Trumpovi už vystúpila rad uznávaných osobností Republikánskej strany. Medzi nimi jeho bývalí súperi z nominačného súboja Jeb Bush, John Kasich a Lindsey Graham, republikánsky kandidát na prezidenta z roku 2012 Mitt Romney, guvernér Marylande Larry Hogan či niekoľko poslancov Kongresu.

Novo potom senátorka Susan Collinsová, ktorá v otvorenom liste zverejnenom denníkom The Washington Post napísala, že Trumpa voliť nebude. „Nebolo ľahké sa rozhodnúť, pretože sme po celý život republikánka. Ale Trump nepredstavuje historické hodnoty republikánov a nezabezpečí vládnutie, aké potrebujeme, aby sme zahojili rozpory v našej krajine,“ stojí v liste. Trumpa naopak v nedeľu prekvapivo podporil syn Jeba Busha a vnuk bývalého prezidenta Georgea Busha staršieho George P. Bush.

Trump odmieta kritiku z vlastných radov

Republikánsky kandidát pre voľby prezidenta USA Donald Trump v utorok odmietol kritiku na svoju adresu zo strany signatárov ďalšieho otvoreného listu a súčasne ich obvinil, že práve oni sú príčinou súčasného „neporiadku“ na svete.

Otvorený list podpísalo 50 vplyvných členov Republikánskej strany, ktorí Trumpa označili za najbezohľadnejšieho kandidáta v histórii. Mnohí zo signatárov sú Trumpovými dlhoročnými kritikmi, ale sú medzi nimi aj nové mená.

Podľa agentúry AP je otvorený list podobný tomu, aký v marci tohto roku zverejnili republikánski úradníci a odborníci strany na zahraničnú politiku. Novým signatárom listu kritizujúceho Trumpa je napríklad bývalý veľvyslanec USA pri OSN John Negroponte, bývalý riaditeľ CIA Michael Hayden a bývalý minister vnútornej bezpečnosti Tom Ridge.

List nepodpísal žiaden zo žijúcich bývalých republikánskych ministrov zahraničných vecí, ale svoj podpis pripojil Brian Gunderson, bývalý šéf úradu exministerky Condoleezzy Riceovej. Trump na najnovšiu kritiku z vlastných radov reagoval tvrdením, že signatári listu neuspeli v politike a ich činnosť údajne viedla k destabilizácii situácie v súčasnom svete.

„Mená v tomto liste patria ľuďom, ktorých by sa americký ľud mal pýtať na príčiny súčasného chaosu vo svete. Musíme sa im poďakovať za to, že vystúpili do popredia. Teraz všetci v našej krajine vedia, kto nesie vinu za transformáciu nášho sveta na také nebezpečné miesto,“ píše sa v Trumpovom vyhlásení.

O signatároch sa tiež vyjadril, že sú príslušníkmi neúspešnej washingtonskej elity, ktorá sa snaží udržať si moc. „Je čas vziať ich na zodpovednosť za ich činy,“ deklaroval miliardár. Signatárov otvoreného listu okrem toho spojil so svojou rivalkou z tábora demokratov Hillary Clintonovou. Vyhlásil, že kritizujúci republikáni a Clintonová sú zodpovední za posilňovanie džihádistickej organizácie Islamský štát.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby