Vojakov čoskoro prepustia z nemocníc

Vojaci z martinského výcvikového práporu, ktorých museli v nedeľu hospitalizovať, už nie sú infekčne chorí. V najbližších dňoch by ich mali prepustiť a vrátia sa do kasární. Zdroj nákazy sa však stále nezistil.

11.08.2016 08:59
Univerzitná nemocnica v Martine Foto: ,
Štrnásť vojakov skončilo v Univerzitnej nemocnici v Martine.
debata (6)

U niektorých z vojakov, ktorí mali tráviace ťažkosti a zvýšenú teplotu či horúčku, boli výsledky testov pozitívne na vírusovú nákazu. Vojenskí a regionálni hygienici teda pátrajú po zdroji vírusového ochorenia. Predbežné testy salmonelu alebo inú bakteriálnu infekciu zatiaľ vylúčili. Definitívne sa to má potvrdiť v piatok.

„Definitívne ešte nemôžeme potvrdiť nič, pretože sú zatiaľ hlásené iba predbežné výsledky, čo sa týka odberov vzoriek stravy, biologického materiálu a sterov z prostredia. Tie z hľadiska bakteriologického vyšetrenia vychádzajú negatívne,“ uviedla v stredu regionálna hygienička z Martina Tatiana Červeňová. Regionálni hygienici kontrolovali prevádzku, ktorá pripravuje stravu nielen do kasární, ale aj pre iné organizácie či domov dôchodcov. Z 531 vydaných jedál mali problémy len kadeti z vojenského výcviku.

Minulý týždeň nastúpilo na základný vojenský výcvik do martinského práporu 195 nováčikov, 58 z nich museli v nedeľu pre zdravotné problémy hospitalizovať. Ešte v stredu bolo 44 z nich v nemocnici v Ružomberku a 14 v Martine. Ich zdravotný stav sa zlepšuje. V rámci liečby majú diétu a dôležitá je rehydratácia, teda zavodnenie organizmu po strate tekutín. „Dostávajú infúznu liečbu, minerály, náhrada tekutín je prvoradá, samozrejme, je to takzvaná symptomatická liečba,“ povedal riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Martine Dušan Krkoška.

Traja z kadetov, ktorí ležia v Martine, boli pozitívni na norovírusy. Tie postihujú najmä dospelé osoby. „Tieto vírusy obyčajne neohrozujú zdravie postihnutých tak ako napríklad šigely pri dyzentérii alebo ťažké prípady salmonelózy, prípadne kampylobakteriózy,“ priblížila Mária Szilágyiová, prednostka Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin. Kampylobakterióza je po salmonelóze druhé najčastejšie črevné ochorenie. Ako faktor prenosu sa uvádza hydina a nepasterizované ovčie mlieko.

Koncom tohto týždňa by mohli byť jasné výsledky testov na bakteriálnu infekciu a začiatkom budúceho týždňa na vírusové ochorenie.

Vojaci po prepustení z nemocnice a potvrdení výsledkov testov už nebudú musieť byť izolovaní. „Ak budeme mať ešte nejaké pochybnosti o diagnóze, budú musieť byť do získania výsledkov v izolácii, no nie kvôli zdravotnému stavu, ale kvôli výsledku,“ dodala prednostka kliniky infektológie.

Kadeti, ktorí zdravotné problémy nemali, pokračujú vo výcviku, ktorý má trvať sedem týždňov. Čoskoro by sa k ním mali pridať aj vyliečení kolegovia. „Budúci týždeň by už mali všetci pokračovať podľa bežného plánu výcviku,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #nemocnica #Martin