Po výbuchoch v thajských turistických strediskách sú najmenej štyria mŕtvi

Nová séria explózií zasiahla turistické letoviská v Thajsku a podľa nepotvrdených správ zabila štyri osoby a niekoľko ďalších zranila. Medzi zranenými sú aj zahraniční turisti, prevažne Holanďania, Taliani, Rakúšania a Nemci.

12.08.2016 07:12 , aktualizované: 11:21
Thajsko, explózie Foto: ,
Polícia na mieste výbuchu v Čua Čin, južne od Bangkoku.
debata

K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, podľa špekulácií môže ísť o prejavy nesúhlasu s terajším vojenským režimom v krajine. Hovorca polície podľa tlačových agentúr už tiež uviedol, že výbuchy zrejme nesúvisia s islamským terorizmom, ale ide o akcie miestnej sabotáže.

Počas menej ako 24 hodín explodovalo na piatich turisticky obľúbených miestach jedenásť náloží, spočítala agentúra AP.

Vo štvrtok zomrela pri výbuchu dvoch bômb v prímorskom letovisku Čua Čin jedna Thajčanka a ďalšie dve desiatky ľudí utrpeli zranenia. Bomba odpálená mobilným telefónom predtým usmrtila jedného človeka na trhovisku v meste Trang.

Polícia dnes informovala o celkom ôsmich explóziách, dve z nich sa odohrali opäť v letovisku Čua Čin. Tam vybuchli dve nálože pri hodinovej veži v centre mesta a zabili najmenej jedného človeka, ďalšie tri osoby sú zranené. Dva výbuchy zaznamenali tiež na ostrove Pchúket, na tamojšej pláži Loma spôsobila trhavina jedno zranenie. V meste Surat Tchani boli dnes v priebehu jednej hodiny odpálené dve nálože, pri prvom z výbuchov pri policajnej stanici zomrel jeden človek, ďalší traja ľudia boli zranení.

Polícia uviedla, že mala informácie o tom, že sa útoky chystajú, nevedela však nič bližšie o presnom načasovaní. Výbuchy podľa nej zrejme nesúvisia s medzinárodným islamským terorizmom, ide vraj o akcie „miestne sabotáže“. Policajný hovorca Pijapchant Pingmuangsajt však zdôraznil, že vyšetrovanie stále prebieha a zatiaľ nebolo zistené nič, čo by explózie v populárnych turistických destináciách spájalo. Zástupcovia armády však tvrdia, že doteraz spáchané atentáty nesú rovnaký rukopis a že zrejme ide o koordinovanú ak­ciu.

AZdravotníci odvážajú ženu, ktorá utrpela... Foto: Reuters, STRINGER
Thajsko, explózie AZdravotníci odvážajú ženu, ktorá utrpela zranenia pri výbuchu v thajskom letovisku Čua Čin.

Šéf thajskej vojenskej vlády Prajutch Čan-Oca, ktorý sa dostal k moci po štátnom prevrate v roku 2014, dnes v prvej reakcii odsúdil atentáty ako čin tých, ktorí chcú v krajine šíriť chaos.

O páchateľoch sa zatiaľ v médiách iba špekuluje, najpravdepodob­nejšie však je, že nimi sú buď moslimskí povstalci alebo odporcovia vojenskej vlády. Počas povstaleckých bojov v prevažne moslimských južných provinciách zomrelo počas 12 rokov na 6 500 ľudí, ozbrojenci však doteraz nikdy neútočili na turistov.

Vzhľadom na obdobie dažďov teraz v Thajsku nie je turistická sezóna, tá sa začína v polovici novembra.

V letovisku Čua Čin má svoj palác 88-ročný thajský kráľ Pchúmipchon Adundét, ktorý je najdlhšie vládnucim monarchom sveta a má mnoho kritikov. Dnes je v krajine tradičný deň voľna pri príležitosti narodenín kráľovnej Sirikit. Útoky môžu súvisieť aj s rastúcim odporom voči vojenskej vláde, ktorá minulý týždeň v referende presadila zmeny ústavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #explózie #Thajsko