Vo Švédsku obžalovali študenta, ktorý vydieral českú vládu

Švédska prokuratúra obžalovala 27-ročného nemeckého študenta univerzity v Uppsale z krádeže jedovatých látok a z napomáhania pri pokuse o vydieranie. Informoval o tom server The Local. Polícia mladíka vyšetrovala v súvislosti s pokusom o vydieranie českej vlády. Jeho priame spojenie s e-mailom, ktorý hrozil otrávením vzduchu a vody v nákupnom centre, sa však preukázať nepodarilo. Česká polícia prípad spája s ďalšou kauzou vyhrážania a vydierania českých úradov.

12.08.2016 22:40
debata (3)

Študent doktorandského programu podľa prokuratúry ukradol z univerzity v juhošvédskej Uppsale niekoľko toxických látok. Priame spojenie s e-mailom, ktorý od českej vlády požadoval 5 000 bitcoinov (viac ako dva a pol milióna eur) sa však preukázať nepodarilo, a prokuratúra ho tak obžalovala iba z napomáhania k pokusu o vydieranie. Česká polícia podľa servera The Local žiadneho možného komplica nemeckého študenta však nezadržala.

Balíček s jedom dostalo české ministerstvo vnútra v roku 2014. V e-maile, ktorý podľa servera The Local obdržal úrad ešte v ten istý deň, hrozil anonym otrávením vzduchu a vody v nákupných centrách, ak vláda nezaplatí požadovanú sumu. Česká vláda podľa servera The Local žiadne peniaze nevyplatila.

Obžalobu študenta vo Švédsku spája česká polícia so zatknutím človeka v Slovinsku, ktorý údajne jedy do Česka poslal. Uviedol to hovorca Národnej centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Prípad podľa neho súvisí s ďalšími vyhrážkami, ktoré české úrady dostali tiež v roku 2014, a rovnako ako v kauze zásielok s jedmi požadovali vydierači desiatky miliónov korún v bitcoinoch. Česká polícia prípad zatiaľ odložila, pretože sa nepodarilo nájsť stopy vedúce ku konkrétnemu páchateľovi. Podľa Ibeheja sa však môže trestné konanie opäť začať.

Študenta z Uppsaly švédska polícia odhalila vďaka skrytým kamerám na univerzite, ktoré ho zachytili pri balení jedovatých látok a tlačení štítkov s adresou, uviedol prokurátor Henrik Söderman. Prinajmenšom jednou z niekoľkých látok, ktoré študent z univerzity ukradol, bol ricín.

Podľa Södermana švédska polícia muža vyšetrovala aj v súvislosti s pokusom o vydieranie slovenskej vlády. „V novembri 2014 bol údajne podobný list odoslaný slovenskej vláde. Je to rovnaký postup, list zaslaný na Slovensko už však neexistuje, tak sme vo vyšetrovaní nepokračovali,“ uviedol prokurátor.

V novembri a decembri 2014 prišli zásielky obsahujúce jedovaté látky na české veľvyslanectvo v Bratislave a na ministerstvo vnútra a financií v Prahe. Úradom v slovenskej metropole zásielky odoslali zo Slovinska, zatiaľ čo na ambasádu prišla obálka s nebezpečným obsahom zo Švédska. K tej sa prihlásila skupina hovoriaci si „Pomstiteľ“.

Vlani v polovici decembra poslal slovinský súd do väzenia na 15 mesiacov Taliana slovinského pôvodu Ivana Černica, ktorý poslal o rok skôr otrávený list českému ministrovi financií Andrejovi Babišovi.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #vydieranie