Fidel Castro má 90 rokov, Kuba mu vzdáva hold

Kubánsky komunistický vodca Fidel Castro oslavuje deväťdesiate narodeniny. Po celej Havane visia vlajky s nápisom "Ďakujeme, Fidel" a billboardy s jeho najznámejšími citátmi. Štátne médiá chrlia príbehy o mužovi, ktorý v roku 1959 zvrhol Spojenými štátmi podporovaného diktátora a následne vládol Kube takmer pol storočia. Počas tohto víkendu sa tiež očakáva účasť tisícov ľudí na koncertoch na Castrovu počesť v uliciach kubánskej metropoly. Nepripravuje sa oficiálna oslava. Oslávenec, ktorý sa od apríla neukázal na verejnosti, len napísal Kubáncom dlhý ďakovný list.

13.08.2016 11:24 , aktualizované: 18:25
fidel Foto:
Fidel Castro oslavuje 90. narodeniny.
debata (83)

Fidel Castro podľa agentúry AP napísal Kubáncom dlhý list, v ktorom im poďakoval za podporu a pripomenul niektoré okamihy zo svojho detstva a mladosti. Tiež opäť kritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu, že pri marcovej návšteve ostrova vyzýval Kubáncov k väčšej politickej slobode a demokracii a že pri májovej návšteve Hirošimy sa neospravedlnil Japoncom.

Zo zahraničia svojmu „drahému priateľovi“ zablahoželal ruský prezident Vladimir Putin. „V Rusku ste vysoko uznávaný ako výnimočný štátnik, ktorý dal celý život do služieb kubánskeho ľudu,“ uviedol podľa AFP Putin v telegrame do Havany.

Tisíce ľudí už v noci začali na pobrežnom bulvári Malecón s oslavami Castrovho jubilea. S úderom polnoci zahrala kapela Happy Birthday na počesť legendárneho ľavicového revolucionára na „anti-imperialistickej tribúne“ – ako sa prezýva námestíčko pred novotvoreným americkým veľvyslanectvom. Na druhej strane zátoky potom oblohu ožiarili ohňostroje.

Pozdĺž promenády Malecón plávali pestrofarebné lode vezúce tanečníkov a kapely salsy, pretože tento rok na Castrovo výročie pripadol aj každoročný havanský karneval. „To je ten najlepší darček, ktorý mu môžeme dať, táto party,“ povedala agentúre Reuters 25-ročná tanečnica Leydis Camposová v žltozelenom oblečení s flitrami na viečkach. „K dožitej 90 ešte ďalších 90 rokov!“ „Fidel je to najlepšie, čo našu krajinu postretlo,“ povedal štyridsaťročný Aldo Zamora, predavač nafukovacích zvieratiek zdobených cukrovinkami.

zväčšiť Fidel Castro na archívnych snímkach z roku... Foto: SITA/AP
Fidel Fidel Castro na archívnych snímkach z roku 1961, 2000 a z februára 2016.

Mnohí obyvatelia Kuby uctievajú Fidela Castra za to, že vymanil Kubu z nadvlády Spojených štátov a umožnil všetkým Kubáncom prístup k zdravotnej starostlivosti a vzdelaniu. Iní ho nenávidia za dlhú totalitnú vládu.

V roku 2008 oficiálne prevzal moc od Fidela jeho brat Raúl Castro a Kuba sa odvtedy výrazne zmenila. Raúl Castro prispel k zmierneniu napätia medzi Washingtonom a Havanou, umožnil trhové reformy a väčší prístup k internetu a zmiernil cestovné obmedzenia.

Vplyv Fidela Castra na kubánsku politiku zoslabol, hoci podľa analytikov stále hrá na politickej scéne istú úlohu. Konzervatívni predstavitelia komunistickej strany totiž využívajú jeho morálnu autoritu a popularitu, aby brzdili tempo zmien.

Pri svojich osmdesátinách bol Fidel Castro zoslabnutý po ochorení tráviacej sústavy, ktorému takmer podľahol. Jeho idey však vtedy slávili úspech, keď sa k moci vo viacerých latinskoamerických krajinách dostali ľavicoví prezidenti. Teraz sa tento blok rozpadá; Fidelovi priatelia v Brazílii aj v Argentíne padli a moci sa ujali pravicoví politici, uviedol Reuters.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro navštívi pri príležitosti Fidelových narodenín Kubu, oznámila miestne médiá. Ale Venezuela, ktorá bola za vlády zosnulého ľavicového populistami Huga Cháveza dôležitým spojencom ostrova, sa potýka s ekonomickou krízou a znížila export lacné ropy na Kubu, na ktorej bola Havana dlho závislá, píše Reuters.

Castro sa narodil 13. augusta 1926 na statku v Biráne v provincii Holguín. Jeho otec Angel Castro bol chudobný imigrant zo Španielska, ktorý sa postupne vypracoval na bohatého farmára pestujúceho cukrovú trstinu.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Kuba #Fidel Castro