Na pochod Prague Pride prišli tisíce ľudí, podporili LGBT komunitu

Tisíce zástancov práv homosexuálov vyšli do ulíc českého hlavného mesta Praha a zúčastnili sa na pochode Prague Pride, ktorý sa začal prejavom solidarity s obeťami zastrelenými v júni v nočnom klube v americkom Orlande. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz a tlačová agentúra DPA.

13.08.2016 20:05
praha, pride, LGBTI Foto: ,
Tisíce ľudí vyšli do ulíc Prahy, aby podporili komunitu LGBTI.
debata (22)

„Láska je silnejšia než nenávisť“ – to bola jedna z ústredným tém tohtoročného pochodu, ktorý podľa organizátorov prilákal okolo 15– až 20-tisíc ľudí.

Pri teroristickom útoku 12. júna v obľúbenom nočnom klube pre homosexuálov vo floridskom meste Orlando útočník zastrelil 49 ľudí. Tento útok vyvolal po celom svete vlnu solidarity s komunitou LGBT (gejov, lesbických, bisexuálnych a transrodových ľudí). Pride v Prahe sa začal poctou obetiam tohto násilia v centre Prahy, na Václavskom námestí.

Účastníci takisto robili kampaň za väčšiu toleranciu v Českej republike. „V Česku dvojice osôb rovnakého pohlavia nemajú možnosť adoptovať si deti: to sa musí zmeniť,“ povedal obyvateľka Prahy Markéta, ktorá sa pochodu zúčastnila. V ČR nie sú povolené manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ale homosexuálne páry môžu uzavrieť registrované partnerstvo.

Podporu komunite LGBT prejavili svojou prítomnosťou na pochode aj česká ministerka pre regionálny rozvoj Karla Šlechtová, pražská primátorka Adriana Krnáčová či zástupcovia veľvyslanectva USA.

Medzi pestrofarebne oblečenými oslavujúcimi ľuďmi sa nachádzal hlavný hosť tohtoročného festivalu Omar Sharif – LGBT aktivista, ktorý sa ako prvý v arabskom svete verejne prihlásil k homosexualite.

Program šiesteho ročníka festivalu Prague Pride, ktorý sa koná do nedele, pokračoval na Letenskej pláni. Akcia sa venuje aj oblastiam ako rodina, prevencia AIDS a transrodová problematika.

Zhromaždenie si naplánovali takisto zástancovia tradičnej rodiny. Na ich úplne pokojný pochod, ktorý trval približne hodinu a skončil sa koncertom na Kampe, prišlo okolo 500 ľudí. Nad hlavami mali balóny s nápisom „My sme tu tiež“.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Prague Pride #LGBTI+