Moskva a Kyjev zatiaľ strieľajú slepými

Ukrajina a Rusko potrebujú jeden druhého. Napriek tomu ruský premiér Dmitrij Medvedev ešte v piatok hodil do politického pľacu kosť v podobe vyjadrenia, podľa ktorého, ak sa ináč nebude dať, tak ruský prezident môže rozhodnúť o prerušení diplomatických vzťahov s Ukrajinou.

15.08.2016 09:10
Ukrajina, FSB Foto: ,
Jeden z Ukrajincov, ktorých podľa Moskvy ruská štátna bezpečnosť FSB zadržala na anektovanom Kryme pri príprave sabotáží.
debata (30)

Teda mohol by urobiť niečo, čo sa medzi oboma susedmi ešte nikdy nestalo. Premiérove slová zazneli po tom, čo Moskva v polovici minulého týždňa oznámila, že odhalila a neutralizovala na Kryme skupiny diverzantov napojených na Kyjev. Mali vraj za úlohu „narušiť infraštruktúru a poškodiť turizmus“ na anektovanom Kryme.

„Mali ukázať, že vlasť je v nebezpečí a že domáce problémy bude Kyjev riešiť až po tom, čo vyrieši akési vonkajšie problémy,“ zhrnul Medvedev citovaný agentúrou RIA Novosti z pohľadu Moskvy zámer súčasného ukrajinského vedenia. Prezident Vladimir Putin v tejto súvislosti spochybnil význam zvolávania ďalšieho kola mierových rozhovorov do Minska. Podľa neho ruský zástupca sa za rokovací stôl opätovne posadí až po tom, čo Kyjev začne plniť už prijaté záväzky z Minska.

Do prestrelky ukrajinsko-ruských vyhlásení na pozadí zostrujúcej sa situácie vo východoukrajinskom Donbase sa vzápätí pridal aj rezort diplomacie v Kyjeve. Podľa šéfa rezortu Pavla Klimkina, ak to bude nevyhnutné, tak Kyjev môže v prípade Ruska začať uvažovať o zavedení vízovej povinnosti. Ešte predtým jeho námestníčka Elena Zerkaľ tlmočila Moskve, že otázka schválenia nového ruského veľvyslanca v Kyjeve nie je na programe dňa, čo podľa hovorcu Kremľa Peskova môže vyústiť do zníženia úrovne diplomatického zastúpenia.

Súčasnú prestrelku zatiaľ „slepými“ medzi Moskvou a Kyjevom charakterizuje ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij ako „prejav maximálneho napätia vo vzájomných vzťahoch“. „Za posledných dva a pol roka, teda od čias zhoršenia vzťahov s Moskvou, to tu ešte nebolo. Je to spôsobené nielen tým, že by niekto pripravoval útok (na Kryme – pozn. aut.). Všeobecne však platí, že prípadné prerušenie diplomatických vzťahov prichádza na rad iba v krajnom prípade,“ dodal Pogrebinskij. Jeho ukrajinský kolega Ruslan Bortnik už upozornil, že v prípade zavedenia vízového režimu či dokonca prerušenia diplomatických vzťahov by Kyjev ťahal za kratší koniec.

„Dva milióny Ukrajincov pracujú v Rusku. Ich prípadný návrat do vlasti by destabilizoval pracovný trh. Bol by to návrat nespokojných so súčasnou vládnou mocou. Znamenalo by to koniec finančných prostriedkov, ktoré posielajú Ukrajinci pracujúci v Rusku,“ pripomenul Bortnik.

Navyše, ako upozornil Pogrebinskij, prípadné prerušenie diplomatických vzťahov by spustilo rad ruských sankcií proti Kyjevu, ktoré by ohrozili životaschopnosť ukrajinského štátu. Podľa neho Moskva má veľa možností. Aj preto, aspoň podľa kyjevského politológa Vadima Karasiova, začal ukrajinský prezident Petro Porošenko konzultácie, výsledkom ktorých by malo byť vymenovanie nového šéfa kabinetu. Pritom súčasný premiér Volodymyr Hrojsman len pred štyrmi mesiacmi vymenil v kresle šéfa kabinetu Arsenija Jaceňuka.

„Prezident hľadá človeka, ktorý by v súčasnej kritickej situácii vyhovoval nielen parlamentným frakciám, ale aj Ruskej federácii,“ povedal v rozhovore pre noviny Holos pravdy Karasiov. Aj on pripomenul, že „prežitie Ukrajiny je úplne závislé od vzťahov s Ruskom“.

„Dnes je hlavnou úlohou krajiny obnovenie hospodárskej spolupráce. Podľa informácií z prezidentskej administrácie rokuje sa napríklad s bývalým guvernérom Ľvovskej oblasti Vasiľom Horbaľom,“ informoval kyjevský politológ. Podľa neho ide o kompromisného kandidáta. Potvrdzoval by to napríklad aj súhlas s jeho kandidatúrou zo strany Opozičného bloku. V Bloku Petra Porošenka síce potvrdili začiatok konzultácií o novom premiérovi, ale zároveň navrhli počkať na rozhodnutie prezidenta.

O zvyšovanie napätia medzi Kyjevom a Moskvou nemá záujem ani Brusel a Washington. Dokumentuje to napokon ich „zdržanlivá“ reakcia na posledné udalosti. Obe strany vyzvali na diplomatické riešenie problémov a na plnenie existujúcich záväzkov prijatých Kyjevom v Minsku.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina