Zomrela dcéra Chruščova, svedkyňa rozhodnutia o Kryme

Nikdy sa osobitne nezaujímala o politiku, ako dcéra niekdajšieho šéfa Kremľa však bola pri tom, keď jej otec Nikita Chruščov prijímal viaceré kľúčové rozhodnutia. Po dlhej chorobe v moskovskej nemocnici vo veku 87 rokov skonala Rada Adžubejová, potvrdil v nedeľu pre rádio Echo Moskvy jej syn.

15.08.2016 11:00
Rada Adžubejová
Rada Adžubejová
debata (315)

Vyštudovala biológiu a pol storočia pracovala vo vedeckom časopise Nauka i žizň. Chruščov ani jej vopred nič neprezradil, keď sa v roku 1956 chystal na zjazde sovietskych komunistov odhaliť zločiny svojho predchodcu Josifa Stalina. O tomto historickom referáte sa dozvedela až na komsomolskej schôdzi. Najstaršia dcéra Chruščova z jeho druhého manželstva, ktorej muž, vychytený novinár, bol začiatkom šesťdesiatych rokov šéfredaktorom vládneho denníka Izvestija, sa však stala svedkyňou viacerých otcových rozhodnutí. V rozhovore pre Pravdu Stalina poprel jeho žiak, hovorí Chruščovova dcéra okrem iného opísala, ako vo februári 1954 pripojil dovtedy ruský Krym k Ukrajine.

"Tá myšlienka v ňom dozrela priamo pred mojimi očami, keď som s ním bola na Kryme na dovolenke. Z detstva som si Krym pamätala ako rozkvitnutý sad. Osem rokov po vojne bol pustý a vyprahnutý. Namiesto vysídlených Tatárov sa na poliach plahočili kolonisti z centrálneho Ruska. Keď sme zastavili, všetci sa okolo neho zhŕkli. ,Nikita Sergejevič, zle sa nám vodí, zemiaky tu nerastú,' sťažovali sa. A tam zemiaky skutočne nerastú. To je iná klíma, iná pôda. Tam treba pestovať vinič, kukuricu. Otec bol taký rozrušený, že sa na daču nevrátil a letel priamo do Kyjeva na poradu o poľnohospodár­stve. Tam navrhol, že Krym by mal pripadnúť Ukrajine, lebo Ukrajinci vedia, čo a ako pestovať v južných oblastiach a ako sa má zavlažovať,“ spomínala Adžubejová.

Adžubejová bránila otca pred kritikmi, ktorí mu vyčítajú, že Krym daroval Ukrajine. „A komu vyčítajú všetko ostatné, čo sme stratili?!“ povedala pre Pravdu v spomínanom rozhovore a dodala. „Prišli o hlavu a plačú za vlasmi! Otcovi v tých časoch nemohlo ani v najhoršom sne napadnúť, že sa raz Sovietsky zväz rozpadne a Krym od Ruska bude deliť štátna hranica. On uvažoval v rozmeroch jednotného štátu.“

Jej v Amerike žijúci brat Sergej Chruščov (81) tiež tvrdí, že pri pričlenení Krymu k Ukrajine išlo o čisto ekonomický zámer. „V tom čase začali budovať kanály z Volgy na Krym a do Doneckej panvy a z hospodárskeho hľadiska bolo rozumnejšie, aby sa tým zaoberali nie dve republiky, ale jedna. Nik nerátal s tým, že Sovietsky zväz sa raz rozpadne, že Rusko a Ukrajinu rozdelí štátna hranica. To, čo sa udialo neskôr, s odovzdaním Krymu Ukrajine nemá nijaký vzťah,“ povedal pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

315 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #Nikita Chruščov