Záplavy v Louisiane majú od minulého týždňa šesť obetí

Na šesť mŕtvych stúpla bilancia záplav, s ktorými od minulého týždňa bojuje americká Louisiana. Nedeľná bilancia hovorila o troch obetiach. Podľa úradov zo zatopených domov zachránili 20-tisíc ľudí a 10-tisíc osôb je v provizórnych prístreškoch. Pri veľmi výdatných dažďoch, ktoré sa začali minulý týždeň, na niektorých miestach za 48 hodín spadlo vyše 60 centimetrov vody.

15.08.2016 18:43
záplavy, USA, Louisiana Foto: ,
Na leteckých záberoch vyzerajú domy ako ostrovčeky, poľnohospodársku pôdu zatopilo rovnako ako ulice a nákupné centrá.
debata

Obete hlásili z miest Baton Rouge, St. Helena a Tangipahoa.

Štátne úrady nasadili na pomoc špeciálne automobily, vrtuľníky a člny a upozornili občanov, že pohroma sa ešte neskončila. Tlaková níž sa síce presunula do Texasu, ale meteorologická služba upozornila na nebezpečenstvo nových záplav, keď bude voda naplnenými riekami postupovať k Mexickému zálivu.

Hladiny riek a potokov v Baton Rouge, ktoré leží severne od diaľnice číslo 12, začali klesať, ale stále sú nad záplavovou úrovňou. Diaľnica vedie juhom mesta a južne od nej hladiny stále stúpajú. V Baton Rouge stále prší a očakáva sa, že by mohli spadnúť ešte tri centimetre zrážok. V rieke Amite, ktorá preteká východne od Baton Rouge, bola hladina vo výške 13 metrov, pričom za povodňovú hranicu sa považuje 8,8 metra.

Louisianskému guvernérovi Johnovi Edwardsovi telefonoval prezident Barack Obama, ktorý povedal, že na ľudí v Louisiane myslia a modlia sa za nich.

Edwards vyzval občanov, aby sa nepokúšali situáciu osobne obzerať, aj keď sa zdá, že sa počasie lepší. Záchranári museli pomáhať ľuďom, ktorí uviazli na diaľnici.

Rachel Fitzpatricková bola na návšteve príbuzných v Baton Rouge a je medzi evakuovanými v baptistickom kostole. „Všetci sú unavení a nervózni, chcú vidieť, aké škody utrpel ich dom,“ povedala agentúre AP. Medzi evakuovanými je aj guvernér s rodinou: do ich domu vnikla voda do výšky metra a prestala fungovať elektrina.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #záplavy #Louisiana