V Milwaukee platí zákaz vychádzania

V americkom meste Milwaukee začal v pondelok 22:00 miestneho času platiť zákaz vychádzania. Úrady dúfajú, že opatrenie pomôže upokojiť situáciu po vlne demonštrácií a násilností, ktoré vyvolala smrť černocha zastreleného policajtom.

16.08.2016 07:36
Milwauke, polícia, plot Foto: ,
Policajti v miestach, kde počas predchádzajúcich dvoch nocí došlo k hlavným nepokojom, vybudovali bezpečnostný plot.
debata (8)

Podľa agentúry Reuters bol krátko pred začiatkom nočného zákazu vychádzania v meste pokoj a v uliciach bolo menej ľudí ako v predchádzajú­cich dňoch.

V pondelok večer miestneho času vybudovali policajti bezpečnostný plot v miestach, kde počas predchádzajúcich dvoch nocí došlo k hlavným nepokojom. Policajné autá boli zaparkované na hlavných cestách v meste. Po západe slnka a s nadchádzajúcim časom zákazu vychádzania tiež v uliciach ubúdalo chodcov.

Situácia tak bola pokojnejšia ako v noci na nedeľu a na pondelok, keď v Milwaukee boli búrlivé demonštrácie, ktoré prerástli do násilnosti, podpaľačstvo a rabovanie. Polícia oznámila, že v prvú noc nepokojov zadržala 17 osôb, druhú noc ďalších 14. Spolu boli pri násilnostiach zranení štyria policajti, dav poškodil tri policajné vozidlá.

Podnetom k protestom a násiliu sa stal incident, pri ktorom policajná hliadka počas cestnej kontroly zastavovala auto s dvoma mužmi, ktorí ale neuposlúchli výzvy a venovali sa „podozrivej činnosti“. Po streľbe sa ukázalo, že mŕtvym je dvadsaťtriročný černoch s dlhým trestným registrom. Mal pri sebe strelnú zbraň s 23 nábojmi, ktorá bola v marci ukradnutá. Druhý muž z auta bol zadržaný, podľa úradov ide tiež o černocha.

Strieľajúci policajt, ktorý bol podľa starostu Milwaukee takisto černoch, bol postavený dočasne mimo službu. Starosta Tom Barrett je ale presvedčený, že policajt bol pri použití zbrane v práve.

V Spojených štátoch sa v posledných dvoch rokoch zdvihla vlna protestov v reakcii na to, že policajti pri zásahoch zastrelili niekoľko černochov a aktivisti začali hovoriť o rasovej diskriminácii zo strany polície. Súčasnú vlnu napätia rozpútali na konci júna dva prípady, keď policajti zabili obyvateľa čiernej pleti v štátoch Louisiana a Minnesota. V texaskom Dallase začiatkom júla počas demonštrácie proti policajnému prístupu k černochom zastrelil černošský útočník päť policajtov a ďalších sedem zranil.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Milwaukee #zákaz vychádzania