Lavrov: Západ na Ukrajine narazil

Väčšina politických rozhodnutí sa rodí v zákulisí. Bez kamier a mikrofónov. A tak neprekvapuje, že pondelková spoločná tlačová konferencia ministrov zahraničia Ruska a Nemecka Sergeja Lavrova a Franka-Waltera Steinmeiera v juhouralskom Jekaterinburgu (bývalý Sverdlovsk) vyznela podľa známeho: to, čo vám môžeme povedať, už viete, a čo by ste chceli vedieť, vám nepovieme. Diplomati sa stretli pri príležitosti otvorenia rusko-nemeckej Letnej školy v Uralskej federálnej univerzite.

16.08.2016 08:44
Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov rokoval so svojím nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom nielen o situácii na Ukrajine a v Sýrii.
debata (216)

„Situácia na Ukrajine vyvoláva vážne obavy,“ konštatoval napríklad Steinmeier. Jeho ruský rezortný kolega Lavrov zase pripomenul, že „vzťahy s Ukrajinou nie sú v situácii, ktorá by si vyžadovala prerušenie diplomatických vzťahov“. Ruský minister si však počas prednášky pred študentmi neodpustil konštatovanie, podľa ktorého snaha Západu rozšíriť za každú cenu NATO na východ prehlbuje rozdelenie kontinentu.

„Keď spomínané úsilie tvrdo narazilo na Ukrajine, začali sa pokusy zvaľovať vinu na Rusko,“ vyhlásil šéf ruskej diplomacie. Na oznámenie nemeckého kolegu Steinmeiera, že Berlín čaká na dôkazy Moskvy a Kyjeva, týkajúce sa "aktivít ukrajinských diverzných skupín“ na Kryme, reagoval vzápätí Lavrov sľubom o ich predložení v najbližšom čase. Zároveň konštatoval, že Berlín nemá v súčasnosti objektívne informácie. Podľa Lavrova akciu ukrajinskej vojenskej rozviedky zo začiatku augusta dlhodobo vopred pripravovali. Incident, o ktorom Moskva informovala až v polovici minulého týždňa, vyvolal prudké zvýšenie napätia a obavy pred novým rusko-ukrajinským konfliktom. Práve vývoj na polostrove spôsobil zhoršenie vzťahov medzi Moskvou a Berlínom. Rusko anektovalo Krym po referende, v ktorom sa jeho obyvatelia vyjadrili za pripojenie k Ruskej federácii.

Podľa agentúry ITAR-TASS Lavrov a Steinmeier diskutovali aj o možnosti obnoviť rokovania takzvanej normandskej skupiny, ktorú tvoria Rusko, Ukrajina, Nemecko a Francúzsko. Ide o pozitívny signál na pozadí pôvodného vyjadrenia ruského prezidenta Vladimira Putina, podľa ktorého zástupca Moskvy sa neposadí za rokovací stôl skôr, ako Kyjev začne plniť záväzky, ktoré vzal na seba v Minsku. Najbližšie by sa mala „štvorka“ stretnúť v rámci septembrového summitu v Číne. Lavrov zároveň ubezpečil nemeckého hosťa, že „Rusko svoju časť cesty uskutoční a bude vplývať na DĽR a LĽR (samozvané republiky na východe Donecka – pozn. red.) s cieľom zaujať konštruktívny postoj“.

Už predtým poslúžilo spomínané stanovisko Moskvy k ukrajinským separatistom v Donbase pre špekulácie. Napríklad, že Rusko sa už vzdalo „projektu Novorusko“. Aspoň k takému záveru dospela ukrajinská agentúra UNIAN, ktorej poskytol rozhovor bývalý minister ruského hospodárstva, ekonóm Andrej Nečajev. Podľa ruských reakcií Ukrajinci vychádzali mylne z vyjadrenia exministra o účelovej likvidácii tzv. Krymského federálneho okruhu".

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter... Foto: SITA
Frank-Walter Steinmeier Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier (na snímke) rokoval v juhouralskom jekaterinburgu so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

Rusko-nemecké vzťahy dodnes charakterizuje aktívna hospodárska spolupráca. A to napriek tomu, ako v Jekaterinburgu konštatoval minister Lavrov, že sú na najnižšom bode od pádu Berlínskeho múru. Ministrom to však nebránilo pozitívne sa vyjadriť napríklad o plánovanej výstavbe strategického projektu známom ako Severný prúd 2. Brusel ho považuje za porušenie medzinárodného práva a nielen Kyjev za podraz, snahu obísť Ukrajinu, ale aj Slovensko pri dodávkach ruského plynu do Európy.

Moskva však argumentuje nespoľahlivosťou ukrajinského tranzitu pre pokračujúcu vnútropolitickú situáciu v krajine a západní podnikatelia vidia v projekte možnosť výhodnej investície a západní odberatelia zase bezpečnosť dodávok. Pritom ročná kapacita plánovaných dvoch plynovodov smerujúcich po dne Baltského mora má dosiahnuť 55 miliárd kubických metrov plynu. Pripravenosť realizovať projekt vyjadrila nadnárodná firma New European Pipeline AG. Podiel ruského Gazpromu bude 50 percent a po desať percent budú mať nemecký Uniper (predtým E.ON) a BASF/Wintershall, britsko-holandský Shell, rakúska ÖMV i francúzsky ENGIE.

© Autorské práva vyhradené

216 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #Frank-Walter Steinmeier