Americký predstaviteľ: Ruské bombardéry sa po misii v Sýrii vrátili do Ruska

Ruské bombardéry, ktoré pri utorňajších vzdušných útokoch na extrémistov z organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii štartovali z iránskej vojenskej leteckej základne, sa vrátili do Ruska. V Iráne sa v súčasnosti nenachádzajú nijaké ruské jednotky. Informovala o tom v agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie nemenovaného amerického predstaviteľa.

17.08.2016 09:26
TU-22M3, ruský bombardér Foto:
Ruské bombardéry Tu-22M3 sa vrátili do Ruska.
debata (31)

Podľa iných amerických predstaviteľov boli plány Moskvy využiť iránsku základňu v provincii Hamadán na bombardovanie v Sýrii uskutočnené narýchlo.

Štyri nadzvukové bombardéry TU-22M3 sprevádzané nákladným lietadlom prepravujúcim muníciu údajne opustili ruský vzdušný priestor len niekoľko hodín pred misiou v Sýrii.

Washington o plánoch Moskvy využiť iránsku leteckú základňu na útoky v Sýrii vedel od konca minulého roka, avšak rozhodnutie Ruska urobiť tak v utorok bolo údajne prekvapujúce.

Ruské letectvo podniká v Sýrii nálety na podporu síl verných tamojšiemu prezidentovi Bašárovi Asadovi už takmer rok, ale až doposiaľ na to využívalo len základne v Sýrii alebo Rusku. Iránska ústava, schválená po islamskej revolúcii z roku 1979, zakazuje zriaďovanie akýchkoľvek cudzích vojenských základní na území Iránu. Avšak iránskym predstaviteľom nič nezakazuje, aby povolili cudzím štátom využívať letecké základne.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #bombardéry