Splnomocnenec OSN pre Sýriu zrušil schôdzku o humanitárnej pomoci

Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura predčasne ukončil pravidelnú schôdzku o humanitárnej pomoci. Povedal, že nemá zmysel rokovať, keď sa v Sýrii stále bojuje a OSN nie je schopná tam dopraviť pomoc, informujú zahraničné agentúry. Koordinačné stretnutia sa konajú pravidelne každý týždeň, tú dnešnú de Mistura skončil po ôsmich minútach.

18.08.2016 12:46 , aktualizované: 14:36
Staffan de Mistura, OSN Foto: ,
Podľa osobitného splnomocnenca OSN pre Sýriu Staffana de Mistura nemá zmysel rokovať, keď sa v Sýrii stále bojuje a OSN nie je schopná tam dopraviť pomoc.
debata (15)

De Mistura zopakoval, že OSN potrebuje na zabezpečenie konvojov aspoň štyridsaťosem­hodinové prímerie. Vyzval strany bojujúce najmä v Aleppe, aby umožnili zásobovanie civilistov a urobili „humánne gesto“. „Použil som svoje právomoci ako šéf skupiny a rozhodol, že nemá zmysel konať pracovnú schôdzku o humanitárnej pomoci, kým sa niečo nezmení,“ povedal de Mistura v Ženeve.

Ďalšie stretnutie sa bude konať o týždeň. De Mistura sa usiluje aj o obnovu diplomatických rozhovorov o Sýrii a povedal, že verí, že Spojené štáty a Rusko majú stále záujem o nevojenské riešenie sýrskeho konfliktu.

De Mistura tiež vyhlásil, že sa vo štvrtok bude podľa plánu v Ženeve konať schôdzka o ukončení bojov a jej hlavným cieľom bude dosiahnuť dvojdňového prímeria pre Aleppo.

OSN vyčlenila v Sýrii 18 obliehaných oblastí. Väčšinu z nich oblieha podľa agentúry AFP sýrska armáda. Žije v nich 600 000 ľudí. Do 17 z nich nie je OSN pre boje odpravovať pomoc, len ľuďom vo východosýrskom Dajr az-Zauru je pomoc dopravovaná letecky.

Aleppo je niekoľko týždňov ohniskom tvrdých bojov, vo východnej štvrti mesta uviazlo bez prístupu k zásobovaniu vyše 200 000 ľudí. OSN sa dlhodobo usiluje o dohodnutie mimoriadneho prímeria, ale zatiaľ sa to nepodarilo. Rusko, ktoré bojuje na strane Damasku, medzitým oznámilo, že útoky budú každý deň na tri hodiny zastavené, aby sa ľudia mohli zásobiť. Toto riešenie OSN aj ďalšie organizácie označujú za nedostatočné a tvrdia, že málo chránia civilistov.

Sýrske kurdské milície oznámili, že sýrske armádne lietadlá prvýkrát za päť rokov bojov bombardovali v severosyrskej Hasace oblasti kontrolované Kurdmi. Hovorca ich milícií YPG Redur Xelil povedal, že bomby zasiahli hlavne Kurdmi kontrolované časti Hasaky a pozície kurdských policajných síl Asájiš. „Sú tam mŕtvi a ranení,“ povedal Xelil.

YPG vybojovali a teraz kontrolujú rozsiahle oblasti severovýchodnej Sýrie. V roku 2011, keď boje v Sýrii začali, tam kurdské skupiny zriadili autonómnu kurdskú vládu. Sýrska vláda si udržala pod kontrolu časti územia v Kámišlí a tiež v Hasake.

V Hasake sa v utorok podľa agentúry Reuters vyostrili spory medzi provládnymi a kurskými oddielmi a vyústili do násilia. Xelil povedal, že strety stále pokračujú.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské bojové lietadlá tretí deň vzlietli zo základne v Iráne k operáciám v Sýrii. Rusi od utorka lietajú z Hamadánu k operáciám hlavne na východe a severe Sýrie.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #humanitárna pomoc #Staffan de Mistura