Hotovosť 400 miliónov ako záruka, že Irán prepustí päticu Američanov

Štyristo miliónov dolárov v hotovosti, stanovených na základe súdneho vyrovnania medzi Spojenými štátmi a Iránom, Washington uvoľnil až po tom, ako Teherán prepustil piatich amerických občanov z väzenia a nechal ich nastúpiť na palubu lietadla smerom do vlasti. Oznámil to vo štvrtok hovorca amerického rezortu diplomacie John Kirby.

19.08.2016 11:05
debata (8)

„Splátka 400 miliónov neodišla pokiaľ neprepustili väzňov,“ povedal Kirby, ktorého citovala agentúra Reuters. „Využili sme toho, aby sme mali maximálny možný tlak, že našich ľudí dostaneme bezpečne preč.“

Reuters v komentári uviedol, že rezort americkej diplomacie tak po prvý raz verejne pripustil, že túto splátku využil ako poistku, pomocou ktorej tlačil na prepustenie väzňov z Iránu. Washington pôvodne spojitosť medzi splátkou pre Irán a výmenou väzňov popieral.

Irán 17. januára prepustil celkovo piatich Američanov v súlade s dohodou o výmene väzňov s Washingtonom. Zásielku 400 miliónov dolárov v hotovosti odoslali zo Spojených štátov letecky do Iránu ešte v ten istý deň.

Biely dom v tom čase ohlásil, že uvoľní 400 miliónov dolárov zmrazených od roku 1981. Peniaze predstavovali prvú splátku vyrovnania v hodnote celkovo 1,7 miliardy dolárov súvisiaceho so zrušeným kontraktom na dodávku zbraní podpísaným krátko pred pádom režimu Mohammada Rezá Šáha Pahlavího v roku 1979. Irán žiadal o finančné vyrovnanie pred medzinárodným súdom v Haagu.

Zásielka peňazí do Iránu sa časovo kryla aj s formálnou implementáciou jadrovej dohody medzi Teheránom, Washingtonom a ďalšími mocnosťami, ktorú dosiahli vlani.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán