Janukovyč bude na diaľku vypovedať o streľbe na Majdane

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, zvrhnutý v roku 2014, bude vypovedať v procese s príslušníkmi zásahového komanda, ktoré v prevratových dňoch zabilo v Kyjeve stovku demonštrantov.

19.08.2016 13:14
Viktor Janukovyč Foto: ,
Zvyrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na tlačovej konferencii v Rostove na Done na juhu Ruska.
debata (11)

Rozhlasovej stanici Rádio Sloboda to povedal exprezidentov advokát. Janukovyč, ktorý je v kauze medzi obžalovanými a ktorý žije v Rusku, sa však osobne pred súd nedostaví a vypočujú ho prostredníctvom videokonferencie.

Podľa advokáta Vitalija Serďuka by sa vypočúvanie mohlo uskutočniť už v septembri alebo v októbri. Janukovyč s výsluchom vraj nielen súhlasí, ale dokonca oň sám žiada. Bývalý proruský prezident utiekol predvlani vo februári z Kyjeva do Ruska, kde žije dodnes. Ruské úrady vytrvalo odmietajú odpovedať na otázky novinárov, či v Rusku dostal azyl alebo dostal ruské občianstvo.

Dramatické udalosti na kyjevskom námestí Nezávislosti z roku 2014 stále nemajú súdnu bodku. Pod paľbou špeciálnych jednotiek Berkut vtedy zomreli desiatky demonštrantov, obete boli aj na strane policajtov. Janukovyč je na Ukrajine obvinený z radu trestných činov vrátane zneužitia moci, zločinného sprisahania a rozsiahlej krádeže štátneho majetku. Súd zablokoval jeho bankové účty a vydal na neho medzinárodný zatykač. Rusko ale politika odmieta vydať.

Podľa Serďuka má Janukovyč ako obžalovaný právo na obhajobu, a preto chce vypovedať. Trvá vraj tiež na priamej osobnej konfrontácii s najvyššími predstaviteľmi dnešného ukrajinského vedenia. Spory zatiaľ trvajú ohľadom miesta, kde má na otázky kyjevských sudcov odpovedať. Dostaviť sa na ukrajinský konzulát v ruskom Rostove, kde Janukovyč žije, exprezident odmieta.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Viktor Janukovyč #Majdan #vypočúvanie