Štrasburg: Útočník pobodal žida, vraj za pokriku Alláhu akbar

Pri útoku nožom v Štrasburgu utrpel zranenia muž židovského vierovyznania. Útočníka zadržala francúzska polícia a podrobila ho výsluchu. Informáciu priniesol belgický denník La Derniere Heure, ktorý sa odvoláva na policajné zdroje.

19.08.2016 15:23 , aktualizované: 15:36
debata (52)

K útoku došlo doobeda priamo na ulici. Terčom útoku sa stal muž, ktorý mal podľa policajných zdrojov zreteľné náboženské znaky typické pre židovských veriacich.

Násilníka, ktorý sa v minulosti liečil na psychiatrii, vyšetruje kriminálna polícia, nie protiteroristické oddelenie, uviedla prokuratúra Štrasburgu, ktorý leží v Alsasku na východe krajiny pri hraniciach s Nemeckom. Úrady zatiaľ zadržaného muža bližšie neidentifikovali.

Francúzsky denník Journal de Dimanche priniesol informáciu, že agresor pred útokom kričal „Alláhu akbar“, čo v arabčine znamená „Boh je najväčší“. Polícia toto tvrdenie odmietla komentovať.

V januári na ulici v Marseille na juhu Francúzska zranil židovského učiteľa mačetou maloletý, ktorý sa hlásil k organizácii Islamský štát (IS). Obeť na sebe mala jarmulku, teda pokrývku hlavy, ktorú veriaci Židia nosí podľa tradície judaizmu.

Francúzsko má ešte v živej pamäti sériu islamistických atentátov a obáva sa ďalších. Niektoré z útokov si brali na mušku zvlášť Židov. V Štrasburgu žije početná židovská komunita.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Štrasburg #útok nožom #žid