Orbánov Voldemort príde o imunitu

Prvý raz za vyše šesť rokov, čo je premiér Viktor Orbán v Maďarsku pri moci, hrozí jednému z poslancov jeho Fideszu trestné stíhanie za korupciu. Rolanda Mengyiho (41) prokuratúra podozrieva z pokusu o podvod s verejnými prostriedkami v osobitne veľkom rozsahu, vykonaným v zločineckej skupine a zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Za tieto paragrafy je sadzba dva až osem, respektívne päť až desať rokov väzenia.

20.08.2016 09:00
debata

Mengyi sa dostal do hľadáčiku vyšetrovateľov po tom, čo daňový úrad zistil jeho prepojenie so skupinou pripravujúcou machinácie s príspevkami z eurofondov. O jeho prípade ako prvý informoval týždenník 168 Óra, ktorý sa dostal k policajným spisom a záznamom z odposluchov.

Vyplýva z nich, že poslanec Fideszu, ktorý sa nechal oslovovať ako lord Voldemort, zloduch z príbehov Harryho Pottera, sľúbil vybaviť vypísanie výzvy na podávanie projektov financovaných z eurofondov pre sociálne družstvá za 500 miliónov forintov (1,6 milióna eur). Z nich žiadal najskôr 50-percentnú a potom až 90-percentnú províziu. Vypýtal si aj preddavok, ktorý označil za „ústavné výdavky“.

Keď v jednej reštaurácii „Voldemort“ preberal igelitku s piatimi miliónmi forintov, prvej z plánovaných dvoch splátok, boli pritom aj vyšetrovatelia. Transakciu nasnímali na video. Na to, aby ho chytili pri čine, im však chýbal súhlas nadriadených, zistil magazín 168 Óra.

Opoziční socialisti teraz žiadajú vyšetriť, kto zadržaniu Mengyiho pri preberaní úplatku zabránil, lebo pred takým krokom páchateľa nechráni ani poslanecká imunita. Maďarské médiá však tvrdia, že Mengyimu nepomôže, že ho nezadržali pri čine, lebo vyšetrovatelia majú v rukách toľko dôkazov, že by nemalo byť problémom usvedčiť ho zo spáchania trestného činu.

Prípad sa zdá byť taký jednoznačný, že ani generálnemu prokurátorovi Péterovi Poltovi, nominantovi a bývalému politikovi Fideszu, nezostalo nič iné, iba požiadať parlament, aby Mengyiho zbavil poslaneckej imunity. Poslanci by o tom mali rozhodovať na budúci mesiac, pričom viacerí politici vládnej strany naznačili, že poslanci Fideszu ho brániť nebudú.

„Vo Fidesze na žiadosť Viktora Orbána platí ku korupcii nulová tolerancia,“ citovala šéfa úradu vlády Jánosa Lázára agentúra MTI. „Preto predseda vlády nariadil prísne vyšetrovanie,“ do­dal.

Opozícia oceňuje krok generálneho prokurátora, podľa nej však vzhľadom na rozbujnenú korupciu ide zatiaľ len o malú rybu. Prieskum agentúry Medián minulý mesiac ukázal, že 60 percent Maďarov je presvedčených, že korupcia je v ich krajine systematická a centrálne riadená.

Balázs Bárány z vedenia socialistickej strany vyzval na dôkladné dotiahnutie prípadu a odhaľovanie ďalších káuz „Z prípadu Voldemorta jasne vyplýva, že nitky vedú k najvyšším kruhom Fideszu,“ citoval ho denník Népszava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz