Na Kryme rozohnali demonštráciu, organizátori sa sťažujú Putinovi

V Simferopole, správnom stredisku Ruskom anektovaného Krymu, policajti rozohnali demonštráciu. Jej účastníci chceli ruského prezidenta Vladimira Putina upozorniť na sklamané nádeje spájané s pripojením ukrajinského polostrova k Rusku pred dvoma rokmi a na nešváry miestnych úradov.

21.08.2016 13:29
debata (371)

Oznámili to v nedeľu ruské médiá, podľa ktorých policajti pri sobotňajšom zákroku niekoľko demonštrantov zatkli. Organizátori podujatia neskôr na internete zverejnili sťažnosť na pomery na polostrove adresovanú Putinovi.

Iniciátori demonštrácie tvrdia, že miestne úrady najprv zhromaždenie povolili, ale na poslednú chvíľu si všetko rozmysleli. Zákaz však neboli s to ukázať; príslušný úradník tvrdil, že ho zabudol, napísal na sociálnej sieti aktivista Iľja Bolšedvorov.

Protest pod heslom „Podvedený Krym“ organizovala mimovládna organizácia, ktorá si hovorí Protikorupčná výbor. Na demonštrácii sa podľa denníka Moskovskij komsomolec zúčastnila až tisícka ľudí, prišlo však len niekoľko desiatok osôb; usporiadatelia odhadli počet na približne 200. Väčšina sa rozišla po výstrahe od policajtov, že zhromaždenie nebolo povolené.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy pôvodne protest avizovala s tým, že ide o zrejme jedinú povolenú demonštráciu proti politike ruských úradov na Kryme.

Po ukončení mítingu zverejnili organizátori na sociálnych sieťach odkaz určený Putinovi, v ktorom si sťažujú na „všeobecnú korupciu“, „zlú sociálnu situáciu“, keď učitelia a zdravotníci žijú pod prahom chudoby, a na ignorovanie občanov miestnymi úradmi. Tie vraj spôsobili, že „za dva roky Rusko na Krym ešte nedorazilo“.

Miestne cesty zostávajú zlé, niektoré pláže pre verejnosť uzavreli a na pobreží sa stavajú vily prominentov, upozornili kritici pomerov a vyzvali Putina, aby prestal veriť hláseniam úradníkov a zoznámil sa so skutočným stavom vecí.

Putin na Krym zavítal v piatok. Na schôdzi ruskej bezpečnostnej rady, zvolanej na Sevastopoľskom letisko Belbek, kritizoval ukrajinské vedenie za údajnú diverznú akciu z predminulého víkendu, pri ktorej vraj ukrajinská armádna rozviedka vyslala na Krym diverzantov s cieľom destabilizovať situáciu. Ukrajinci podľa Moskvy pri akcii zabili dvoch ruských vojakov.

Rusko anektovalo ukrajinský polostrov na jar 2014 po náhlivo zorganizovanom referende. Začlenenie Krymu do Ruskej federácie drvivá väčšina štátov neuznala.

371 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #demonštrácia #Krym #kríza na Ukrajine