V Iraku zadržali chlapca, ktorý sa chcel odpáliť s výbušninami

Iracká polícia zadržala mladíka, ktorý chcel spáchať samovražedný atentát v meste Kirkúk na severovýchode krajiny. Chlapca sa podarilo zatknúť ešte predtým, ako odpálil pás s výbušninami, ktorý mal na sebe pripevnený, uviedla agentúra AP.

22.08.2016 13:21 , aktualizované: 14:43
Irak, atentátnik, bomba, samovražda Foto:
Skupina policajtov drží mladého chlapca a odstraňuje z neho pás s výbušninou.
debata

Na záberoch, ktoré odvysielala televízna stanica Kurdistan 24 TV, je vidieť skupinu policajtov, ktorí držia mladého chlapca, zatiaľ čo dvaja muži odstraňujú pás s výbušným materiálom. Potom, čo sa im to podarí, chlapca nakladajú do policajného automobilu a odchádzajú s ním preč.

Ako oznámil hovorca kirkúkskej polície, mladík bol zadržaný v nedeľu v noci, asi hodinu po samovražednom útoku na miestnu šiitsku mešitu. Pri tomto útoku zomrel len atentátnik. Aký mal byť cieľ druhého útoku, už iracké médiá neuviedli.

„Chlapec počas výsluchu tvrdil, že bol unesený maskovanými mužmi, ktorí na neho pripútali výbušniny a poslali ho do oblasti,“ citovala agentúra AP zástupcu miestnych spravodajských služieb Čatúa Fádila Humádího. Chlapec vraj pochádza z druhého najväčšieho irackého mesta Mosul, ktoré majú pod kontrolou islamisti. Boje v oblasti ho vyhnali z domova, do Kirkúku sa dostal pred týždňom.

K väčšine atentátov v Iraku sa v poslednej dobe prihlásila organizácia Islamský štát (IS), ktorá v krajine a tiež v susednej Sýrii ovláda značné územie. Agentúra Amaki napojená na islamistov uviedla, že IS má na svedomí aj nedeľný útok na kirkúkskou mešitu. O chlapcovi sa ale nijako nezmienila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #samovražedný atentát