Kyjev stíha ruského ministra obrany Šojgua

Ukrajinská generálna prokuratúra stíha ruského ministra obrany a desať ruských generálov, ktorí sú podozriví z útoku na ukrajinskú národnú bezpečnosť. Oznámila to v pondelok ukrajinská médiá.

22.08.2016 17:41
Ruský minister obrany Sergej Šojgu Foto: ,
Ruský minister obrany Sergej Šojgu.
debata (279)

Ruský minister Sergej Šojgu sa podľa generálneho prokurátora Jurija Lucenka dopustil ťažkých zločinov proti bezpečnosti ukrajinského štátu a normám medzinárodného prá­va.

Zatykač podľa Lucenka vydala ukrajinská justícia aj na niekoľko ďalších ruských federálnych a regionálnych činiteľov. Robí ich zodpovednými z okupácie a anexie ukrajinského Krymu a z podnecovania násilností, ktorých sa proruskí radikáli dopúšťajú na východe Ukrajiny.

Ruskí armádni činitelia sú podľa prokuratúry zodpovední za smrť viac ako 2 000 ukrajinských vojakov a za vojnové škody vo výške 1,3 bilióna ukrajinských hrivien.

Vyšetrovanie Šojgua a jeho kolegov, je z veľkej miery formálne a symbolické, začala ukrajinská justícia podľa dostupných informácií už predvlani v lete. Lucenko vyhlásil, že prokurátori pripravujú aj obvinenia najvyšších ruských predstaviteľov Vladimira Putina a Dmitrija Medvedeva.

Rusko, ktoré samo začalo stíhanie viacerých ukrajinských politikov kvôli údajnej podpore extrémizmu a terorizmu, obvinenia Kyjeva odmieta. Šéf krymskej okupačnej správy Sergej Aksjonov ich nedávno označil za „klauniádu“.

279 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Šojgu #kríza na Ukrajine