Jediným priateľom Kurdov sú hory

Iba desať hodín vydržalo prímerie medzi sýrskymi Kurdmi v severovýchodnej oblasti Rožava (Západný Kurdistan) a vládnymi jednotkami, ktoré sprostredkovala Moskva. Informoval o tom portál denníka Al Vatan.

23.08.2016 08:30
debata (21)

Podľa televízie Al Ichbarija, odvolávajúcej sa na sýrske vojenské velenie, oddiely kurdských síl sebaobrany, ako aj vojenské krídlo Strany kurdských pracujúcich Asaiš zaútočili v pondelok na mestské štvrte v provinčnom stredisku Haseke (720 km od Damasku). Na poslednú baštu na severovýchode krajiny kontrolovanú ústrednou vládou.

„Ozbrojenci zaútočili na komunikačné objekty a zdravotnícke zariadenia vo štvrtiach An Našva aš Šarkíja a Guvejran, ako aj na kontrolný bod sýrskej armády v oblasti Duljab al-Avejsi a zapálili miestne trhovisko," informovala sýrska agentúra SANA. V posledných dňoch to bol jeden z útokov, ktoré následne vyvolali odvetné kroky vládnych jednotiek. Muhammad Zál al-Alí, gubernátor rovnomennej provincie Haseke, potvrdil agentúre SANA, že Kurdi zablokovali aj strategickú dopravnú spojnicu Haseke – El Kamyšli, ktorú využívajú vládne jednotky a ich spojenci.

„V Haseke ide o nebezpečný obrat. Kurdi sú súčasťou sýrskej spoločnosti a doteraz vždy s našimi jednotkami bojovali proti terorizmu, za čo zaplatili životmi stoviek svojich bratov," pripomenul guvernér s tým, že verí v návrat rozumu zo strany kurdského vojenského a politického vedenia. Kurdi, ktorí tvoria 15 percent sýrskeho obyvateľstva, ešte v marci vyhlásili v meste Rumejlan neďaleko Haseke vznik federálnej oblasti na severovýchode Sýrie. Damask to charakterizoval ako „krok k ohrozeniu národnej suverenity a územnej k celistvosti". Ibaže skôr ako na spomínanú hrozbu sa sústredil na zápas s teroristami z tzv. Islamského štátu, proti ktorému úspešne bojujú práve kurdské oddiely podporované USA a ich spojencami.

Problém však vznikol vtedy, keď časť kurdského chronicky nejednotného politického vedenia začala nekompromisne tlačiť na získanie samostatnosti podľa vzoru „bratov" na severe Iraku. Po páde vlády prezidenta Saddáma Husajna sú dodnes nezávislí od Bagdadu vrátane obchodu s kvalitnou ropou z tamojších bohatých nálezísk. „Radia" im pritom Američania, ale aj Turci. Stopu záujmu Washingtonu vidieť aj v sýrskej Rožave, ktorá je rovnako bohatá na čierne zlato a plyn. Navyše, keď sýrske letectvo ešte 16. augusta reagovalo na ozbrojené útoky Kurdov bombardovaním časti Haseke, „ohrozilo" podľa Pentagonu aj príslušníkov americkej jednotky rýchleho nasadenia, ktorí v meste cvičia Kurdov. Washington urýchlene informoval Moskvu o presnom mieste dislokácie svojich ľudí. Pritom v prípade niekoľkonásobnej ruskej žiadosti, aby tak v záujme bezpečnosti urobil aj v súvislosti s tzv. umiernenou sýrskej opozíciou, ostávajú USA hluché.

„Otázku federalizácie Sýrie, ktorú presadzujú Kurdi, možno riešiť iba na základe rokovania a nie jednostranne," pripomenul Kurdom známu pravdu aj ruský politológ Michail Bogdanov. Zároveň upozornil, že dialóg vyžaduje účasť Arabov, Kurdov, alavitov, sunitov i drúzov. „Všetci majú hlasovacie právo a musia spoločne dospieť ku konsenzu," dodal Bogdanov.

Časť Kurdov akoby však zabúdala na nedobré skúsenosti z minulosti, keď im kdekto nasľuboval „lepší život", len aby si získal ich dôveru v rámci presadzovania vlastných záujmov. A tak neprekvapuje, že podľa jedného z kurdských prísloví „jediným priateľom Kurdov sú hory".

Damask napríklad sľuboval širokú autonómiu, islamisti dôstojné miesto v „emiráte Severná Sýria", svetská opozícia, ale aj americký spojenec zase slobodu, práva a kultúrnu obrodu. Samozrejme, všetko až „po konečnom víťazstve“. A tak napokon to, čo sýrski Kurdi samostatne získali počas terajšej občianskej vojny, je jediné, čo skutočne dosiahli. Zatiaľ čo ich ešte včerajší partneri za rokovacím stolom sa menili na nezmieriteľných nepriateľov útočiacich na kurdské enklávy. Aj preto by mali byť Kurdi v strehu v súvislosti so stredajšou návštevou viceprezidenta USA Joea Bidena v Ankare. Mal by tam „schváliť" nový turecko-rusko-iránsky plán riešenia sýrskeho problému. Tradične bez Sýrčanov i Kurdov.

Rožava alebo Západný Kurdistan

Je autonómna oblasť v severnej a severovýchodnej Sýrii. Skladá sa z troch nesusediacich kantónov Afrin, Džazíra a Koban. Sýrska vláda v Damasku Rožavu oficiálne neuznáva ako autonómne územie. Kurdi všeobecne považujú Rožavu za jednu zo štyroch častí Kurdistanu, ktorý tvorí časť juhovýchodného Turecka (Severný Kurdistan), severného Iraku (Južný Kurdistan) a západného Iránu (Východný Kurdistan).

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Kurdi #Kurdistan