Ruský vojak dostal za vyvraždenie arménskej rodiny doživotie

Arménsky súd odsúdil ruského vojaka na doživotie za minuloročné vyvraždenie sedemčlennej rodiny v meste Gjumri, kde je ruská základňa. Práve na tejto základni sa súdny proces odohral. Rozhorčenie verejnosti znásobila skutočnosť, že medzi obeťami bolo aj dvojročné dievčatko a polročné dojča.

23.08.2016 14:19
debata (105)

Vojak Valerij Permjakov sa podľa vyšetrovateľov 12. januára 2015 svojvoľne vzdialil zo strážnej služby v posádke. Došiel k súkromnému domu rodiny Avetisjanových, kde zastrelil šesť ľudí a bodákom dobodal polročné dojčatá, ktoré zraneniu podľahlo o týždeň neskôr v nemocnici. Dezertéra, ktorý útočnú pušku, bodák a zakrvavené zvršky – aj s topánkami podpísanými svojím menom – zanechal na mieste zločinu, chytili ruskí pohraničníci na arménsko-tureckej hranici.

Niekoľkonásobná vražda vyvolala v Arménsku vlnu pobúrenia. Davy na demonštráciách požadovali, aby bol Rus súdený v Arménsku. Nakoniec ruský vojenský súd odsúdil vlani v auguste vojaka za dezerciu a krádež zbrane na desať rokov väzenia, zatiaľ čo za vraždu ho súdil arménsky súd, ale na ruskej základni a podľa ruských zákonov.

K vražde sa Permjakov pred súdom priznal, zriekol sa však posledného slova. „Nedočkali sme sa vysvetlenia, ako je možné bez príčiny vyvraždiť sedem členov jednej rodiny, vrátane detí,“ vyhlásil advokát pozostalých.

Znalci uznali vojaka za příčetného. Avšak príbuzní Avetisjanových žalujú Rusko o odškodnenie. Požadujú 250 000 eur za päť zavraždených dospelých a 200 000 eur za smrť dvoch detí. Podľa nich ruské úrady čiastočne zavinili tragédiu, keď povolali do armády „človeka s psychickými odchýlkami“ a zverili mu zbraň, napísal server Newsru.com.

Arménsku verejnosť už pobúrili správy z médií, že Rus by mohol byť odovzdaný na odpykanie trestu do vlasti výmenou za arménskeho vodiča, ktorý bol v Rusku predvlani odsúdený na šesť rokov a deväť mesiacov za vážnu dopravnú nehodu. Narazil so svojim kamiónom do autobusu, v ktorom zahynulo 18 ľudí, ďalších 14 bolo ťažko zranených.

O odpykaní trestu vo vlasti si bude môcť Permjakov požiadať, akonáhle bude rozsudok právoplatný, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na právnych expertov.

Rusko má základňu v strategicky položenom kaukazskom Arménsku prenajatú až do roku 2044. V Arménsku má 5 000 vojakov, stíhačky MiG-29 a protivzdušné rakety S-300, obstaráva tiež ostrahu arménskych hraníc. Jerevan pokladá ruskú základňu za záruku ruskej podpory v prípadnom novom konflikte so susedným Azerbajdžanom pre sporné územie Náhorného Karabachu, arménskej enklávy v Azerbajdžane.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #doživotie