Rezance sú hlavným platidlom v amerických väzniciach

Najhodnotnejšou obchodnou komoditou v amerických väzniciach sa stali tradičné japonské rezance ramen, ktoré predbehli aj tabak. Vo svojej štúdii to tvrdí sociológ Michael Gibson-Light. Zmenu nezdôvodňuje zákazom cigariet vo väzniciach, ale všeobecným úpadkom kvality väzenskej stravy v dôsledku rozpočtových škrtov

23.08.2016 16:12
debata (1)

„Rezance ramen sa stali tak cenné pre výmenu za iný tovar, pretože sú lacné, chutné a majú dostatok kalórií,“ uviedol Gibson-Light. V priebehu ročného výskumu vyspovedal zhruba 60 väzňov i členov väzenského personálu. Taktiež mal možnosť sledovať dianie za mrežami na vlastnej koži.

„Trestanci sú nespokojní s kvalitou a kvantitou väzenského jedla, ktoré dostávajú. Preto sa začali ako formu náhrady peňazí v obchodovaní spoliehať na rezance ramen, lacný a trvanlivý potravinový výrobok,“ citoval server BBC sociológa. Dodal, že podobné zmeny nie sú časté a že ich vždy spôsobuje nejaký vážny problém alebo zásadný prelom v zavedenom poriadku.

Väzni využívajú rezance na výmenu za za iné potraviny, oblečenie, hygienické potreby či služby, ako napríklad pranie odevov alebo posteľného prádla. Instantní pokrm sa používa v žalári aj v rámci hazardných hier.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #rezance #tabak