Ruské vedenie zrejme čakajú zmeny, Naryškin odíde do rozviedky

V najvyššej ruskej politike má dôjsť k ďalším zmenám, ktoré niektorí analytici spájajú so snahou šéfa Kremľa Vladimira Putina obmeniť svoj najbližší tím pred prezidentskými voľbami v roku 2018.

23.08.2016 18:44
debata (51)

Podľa utorkových informácií denníka Kommersant by sa mal šéf dolnej parlamentnej komory Sergej Naryškin presunúť do funkcie riaditeľa zahraničnej rozviedky SVR. Jeho miesto v čele snemovne by po septembrových parlamentných voľbách mal obsadiť Putinov vicekancelár Vjačeslav Volodin.

Naryškin označil informáciu ruského periodika za výmysel, Volodin ju odmietol komentovať s tým, že „sa bude riadiť všetkými pokynmi prezidenta“. Naryškinov presun do rozviedky označujú informované zdroje za logický, pretože v sovietskej ére tento muž pracoval v prvej línii KGB zameranej na zahraničí. Doterajší šéf SVR Michail Fradkov navyše organizáciu riadi už deväť rokov.

Okrem Volodina je podľa informácie moskovského rozhlasu kandidátom na vedenie dolnej komory parlamentu aj terajší ruský premiér Dmitrij Medvedev. Túto variantu potvrdil aj denník Vedomosti, podľa ktorého sa politický osud Volodina a Medvedeva v Kremli prerokováva.

Putin sa v poslednom čase obklopuje novými ľuďmi, rozruch vyvolala hlavne výmena šéfa mimoriadne vplyvnej prezidentskej administratívy Sergeja Ivanova za jeho zástupcu Antona Vajna. Ivanov, považovaný kedysi za možného Putinovho nástupcu, sa stal kremeľským splnomocnencom pre ekológiu. Vajna má estónske korene, jeho dedko Karl Vajna šéfoval v 80. rokoch minulého storočia estónskym komunistom.

Denník Vedomosti napísal, že v ruskej vláde sa po voľbách chystá „revolúcia“, ktorá má zvýšiť akcieschopnosť kabinetu a zodpovednosť jednotlivých členov za zverené projekty. Aké má byť miesto Medvedeva v týchto zmenách, nie je podľa médií zatiaľ jasné.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kremeľ #Vladimir Putin #ruská vláda