Orbán: Maďarsko ochráni svoje hranice na 100 percent

Maďarsko na 100 percent ochráni vlastné štátne hranice, a to aj vtedy, ak Ankara realizuje svoju hrozbu a vpustí na starý kontinent masy migrantov. V rozhovore pre brazílske periodikum Folha de S. Paulo to vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

23.08.2016 18:49
Viktor Orbán, Maďarsko Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (29)

„Európske krajiny nedokážu dodržať vlastný prísľub daný Turecku,“ poznamenal predseda maďarskej vlády na margo prípadného zavedenia bezvízového režimu pre občanov krajiny polmesiaca, ktoré označil za „nemožné“.

Podľa jeho slov ide o „obrovský problém, citlivú otázku“, avšak osobne sa hrozieb Ankary neobáva. „Turecko to nemôže urobiť, pretože maďarská štátna hranica je vstupnou bránou do Európy, a my ju na 100 percent ochránime,“ zdôraznil.

Viktor Orbán sa vyslovil za stabilitu Turecka a podporil aj súčasného prezidenta tejto krajiny Recepa Tayyipa Erdogana. „Ak v Turecku nebude stabilita, bude to problém pre celý región. Musíme podporovať tureckú vládu,“ podčiarkol. Zároveň však naznačil, že prípadné uplatnenie trestu smrti, ktoré zvažuje vládny kabinet v Ankare v súvislosti so zmareným pokusom o štátny prevrat z 15. júla 2016, by pre eurázijskú krajinu znamenalo odklon od cesty do Európskej únie.

Brazílske noviny pripomenuli skoršie Orbánove slová o tom, že pre Európsku úniu je najlepšia zahraničná politika amerického republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Na tento postoj sa podľa periodika spýtal hosťa z Budapešti na nedeľňajšej recepcii v Riu de Janeiro aj šéf brazílskej diplomacie, ktorému ho Viktor Orbán podľa tlačovej agentúry MTI potvrdil slovami: „Áno, Trumpova zahraničná politika by pre nás bola najlepšia. Demokrati sa domnievajú, že netreba kontrolovať vstup migrantov do Európy, a to je veľmi nebezpečné. Trump sa zastáva kontroly prisťahovalcov. Ďalej je proti budovaniu demokracie v iných krajinách, a v tom s ním súhlasím.“

Na otázku, či by príchod utečencov nepomohol pri riešení demografických problémov v Európskej únii, Viktor Orbán odpovedal jednoznačne: „Nikdy. Oni môžu spôsobiť vážnejší problém, pretože budujú v Európe paralelnú spoločnosť. Migranti prichádzajú s odlišným ponímaním kultúry a tieto paralelné spoločnosti sú nebezpečné a destabilizujú krajiny EÚ. Chceli by sme, aby sa maďarský národ zachoval ako charakterom integrovaná spoločnosť.“

Viktor Orbán patrí medzi prominentných návštevníkov Olympijských hier 2016, ktoré sa v nedeľu večer miestneho času skončili v Riu de Janeiro. Svoj pobyt v Brazílii využil na propagáciu kandidatúry maďarskej metropoly Budapešť, ktorá sa uchádza o usporiadanie OH v roku 2024.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #utečenci #migračná kríza #dohoda EÚ-Turecko