Šešelj: Mám diplomatický pas, čoskoro prídem do Chorvátska

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj vo svojom provokatívnom štýle v utorok na Twitteri oznámil, že dostal diplomatický pas a čoskoro príde do Záhrebu. Agentúre Tanjug potom tvrdil, že "má misiu" a stretne sa s chorvátskou prezidentkou Kolindou Grabarovou Kitarovičovou. Srbské ministerstvo zahraničia neskôr vydanie diplomatického pasu Šešeljovi potvrdilo.

23.08.2016 22:30
Vojislav Šešelj, šešelj, Foto:
Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj.
debata (15)

Záhreb zakázal vstup Šešeljovi do krajiny vzápätí po tom, čo ho Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu 31. marca zbavil viny vo všetkých deviatich bodoch obžaloby. Šéf Srbskej radikálnej strany (SRS) v prvej reakcii na tento verdikt provokatívne vyhlásil, že príde za Kitarovičovou na oficiálnu návštevu, akonáhle dostane pas.

Pre Chorvátov je Šešelj vojnovým zločincom bez ohľadu na to, že ho ICTY oslobodil. Ťažko možno preto očakávať, že by ho chorvátske úrady do krajiny vpustili.

Úradujúci chorvátsky premiér Tihomir Orešković v reakcii na správu z Belehradu povedal, že Šešelj je v Chorvátsku nežiadúcou osobou a nie je vítaný. „Ak príde, bude zatknutý,“ citoval predsedu vlády záhrebský denník Večernji.

„Je pravda, že som dostal diplomatický pas. Dostal som ho na základe toho, že som hlavný opozičný vodca, šéf najväčšej opozičnej poslaneckej skupiny v srbskom parlamente,“ povedal predseda SRS Tanjugu. Dodal, že má v pláne navštíviť Chorvátsko, aby „trochu zasiahol do tamojšej predvolebnej kampane“.

Chorvátsko čakajú 11. septembra ďalšie predčasné parlamentné voľby, ktoré by mali krajinu vyviesť z dlhotrvajúcej politickej krízy. Tá vyplýva z mocenského patu medzi dvoma najsilnejšími stranami – Chorvátskym demokratickým spoločenstvom (HDZ) a Sociálnodemokra­tickou stranou (SDP). Pozorovatelia sa však obávajú, že voľby riešenia neprinesú.

Na otázku Tanjugu, či bol poverený nejakou misiou, keď dostal diplomatický pas, Šešelj tvrdil, že áno. Nechcel k nej však nič povedať, pretože „misie sa nezverujú verejnosti“. Agentúra poznamenala, že podľa srbských zákonov môže srbský poslanec, podobne ako niektorí ďalší činitelia, dostať diplomatický pas na splnenie určitej misie v zahraničí.

Srbské ministerstvo zahraničia podvečer podľa televíznej stanice B92 potvrdilo, že Šešeljovi skutočne diplomatický pas vydali. Odôvodnilo to pritom tým, že ako poslanec na tento cestovný doklad má právo.

Príznačná bola pre Šešekha aj odpoveď na otázku, aké očakáva reakcie. „Uvidíme. Určite sú ľudia, ktorým sa môj príchod do Záhrebu nepáči, ale myslím si, že ma ohromná väčšina srdečne privíta,“ vyhlásil nepochybne ironicky.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Vojislav Šešelj