Francúzsko: Sarkozy opustil Republikánov, začal prezidentskú kampaň

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v utorok odstúpil z čela hlavnej pravicovej strany Republikáni, aby sa mohol venovať kampani na získanie ďalšieho päťročného prezidentského mandátu vo voľbách na jar 2017. Uviedli to francúzske médiá.

23.08.2016 22:41
debata (7)

Odhodlanie kandidovať Sarkozy oznámil v pondelok a kampaň začne v stredu vydaním knihy Tout pour la France (Všetko pre Francúzsko), ktorá približuje jeho politické ciele.

Novým predsedom Republikánov sa stal doterajší Sarkozyho zástupca Laurent Wauquiez. Odchod z čela strany kvôli vedeniu kampane si vyžadujú jej stanovy. Strana vznikla v roku 2014 z hnutia UMP, ktoré veľmi oslabila Sarkozyho prehra v prezidentských voľbách v roku 2012. Vtedy ho porazil súčasný socialistický prezident François Hollande, ktorý podľa prieskumov má u voličov osem mesiacov pred novým hlasovaním veľmi malú podporu.

Sarkozy, ktorý prvýkrát navštívil priestory, v ktorých zriadil sídlo svojej kampane v centre Paríža, vystúpi vo štvrtok v Châteaurenard na juhu Francúzska na prvom predvolebnom zhromaždení. Očakáva sa, že sa, ako už skôr povedal a tiež uviedol vo svojej knihe, zameria na republikánske hodnoty a bezpečnosť Francúzska, ktoré čelí teroristickým hrozbám. Okrem iného sľubuje obmedziť v krajine prisťahovalectvo.

O účasť vo voľbách sa bude 61-ročný Sarkozy usilovať v novembrových primárkach, do ktorých sa prihlásilo celkom 13 pravicových osobností. Jeho hlavným konkurentom je 71-ročný dlhoročný starosta Bordeaux a bývalý premiér Alain Juppé, ktorého doterajšie prieskumy označujú za favorita. V primárkach, ktoré budú pre hlavnú pravicovú stranu vo Francúzsku prvé v histórii, budú rozhodovať hlasy nielen priaznivcov Republikánov (LR), ale aj ďalších stredopravicových a pravicových strán v celej krajine.

Tiež kandidát hlavnej ľavicovej formácie, Socialistickej strany (PS), vzíde z primárok, ktoré sa plánujú na január 2017. Oslabený Hollande oznámi až v decembri, či sa ich zúčastní, alebo či podporí iného kandidáta. Kto všetko sa chce usilovať o kandidatúru za PS zatiaľ nie je jasné.

Podľa médií by sa horúcim favoritom mohol stať 53-ročný predstaviteľ ľavicového krídla socialistov Arnaud Montebourg. „Je potrebné prehodnotiť európsky projekt, pretože jeho súčasná podoba je nedemokratická,“ povedal nedávno tento bývalý obľúbený minister a kritik liberalizmu.

Z troch strán, ktoré získavali pri hlasovaní v posledných rokoch najviac voličov, je tak zatiaľ istá len kandidatúra šéfky krajne pravicovej Národnej fronty (FN) Marine Le Penovej. Doterajšie prieskumy jej predpovedajú víťazstvo v prvom kole.

Druhé rozhodujúce kolo by podľa komentárov prehrala len kvôli tomu, že by pre jej rivala hlasovali aj voliči strán, ktorých kandidát nepostúpil z prvého kola. To sa už stalo v roku 2002, keď sa do druhého kola dostal jej otec a vtedajší šéf FN Jean-Marie Le Pen. Porazil ho nakoniec pravicový kandidát Jacques Chirac, ktorého v silnej „antikampani“ podporili aj ľavicoví voliči.

Dvojkolové prezidentské voľby vo Francúzsku sa plánujú na 23. apríla a 7. mája budúceho roka. Hneď potom sa majú 11. a 18. júna uskutočniť parlamentné voľby. V nich sa predovšetkým očakáva ďalšie posilnenie FN.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #Nicolas Sarkozy