Renzi: Zemetrasenie pripravilo o život najmenej 120 ľudí

Zemetrasenie s magnitúdou 6,2 v strednej časti Talianska si vyžiadalo 120 obetí na životoch. Oznámil to v stredeu predseda talianskej vlády Matteo Renzi počas návštevy oblasti severovýchodne od Ríma, vážne poškodenej ranným zemetrasením. Nové otrasy o sile 4,9 stupňa popoludní zasiahli oblasti Talianska, kde skoro ráno udrelo silné zemetrasenie. Taliansku zasiahla séria viac ako 200 otrasov, pričom dva prekročili silu päť stupňov, informovala talianska civilná ochrana.

24.08.2016 07:10 , aktualizované: 21:36
Taliansko, zemetrasenie Foto: ,
Ľudia stoja pozdĺž cesty po zemetrasení v Amatrice v centrálnom Taliansku.
debata (39)

„A táto bilancia nie je konečná,“ upozornil Renzi v obzvlášť zničenom mestečku Amatrice v talianskych Apeninách, kde sa stretol dobrovoľnými pomocníkmi, informovala talianska tlačová agentúra ANSA.

Renzi sa ďalej o situácii radil s talianskym ministrom dopravy Grazianom Delriom a šéfom úradu pre civilnú ochranu obyvateľstva Fabriziom Curciom, z týchto rokovaní však neposkytli vyhlásenie. „Nikoho nenecháme len tak,“ povedal Renzi v Ríme ešte pred odchodom do Amatrice v rámci krátkeho vystúpenia pred zástupcami médií.

Najtragickejšiu bilanciu hlási mestečko Amatrice, ktoré udáva 35 mŕtvych. Neďaleké Accumoli oznámilo 11 obetí. Ďalších 17 mŕtvych eviduje mesto Ascoli Piceno, tento údaj zahŕňa mŕtvych z dediny Pescara del Tronto a jej okolia. Následné záchvevy medzi obyvateľstvom vyvolali paniku, informovala s odvolaním sa na talianske médiá agentúra APA. Nové zemetrasenie pocítili hlavne ľudia v meste Arquata del Tronto, ktoré sa ešte len spamätáva z ranných otrasov.

Aj najnovšie uvádzané množstvo obetí je len predbežné vzhľadom na to, že záchranné operácie v postihnutých oblastiach stále pokračujú. Otrasy pôdy nevydržalo mnoho starších domov, ktorých trosky zasypali aj okolité komunikácie, čo komplikuje dopravu.

Podľa predsedníčky Poslaneckej snemovne talianskeho parlamentu Laury Boldriniovej, ktorá navštívila svoje rodisko Marche v strednej časti krajiny, nezostalo z tejto dediny vôbec nič. „Vyzerá to, ako keby bola zbombardovaná,“ povedala. Epicentrum bolo neďaleko regiónu Aquila, kde v roku 2009 pri podobne silnom zemetrasení zomrelo vyše 300 osôb.

Viac ako polovica mesta Amatrice je v troskách, podľa starostu Sergia Pirozziho tam uviazli ďalší ľudia. Zatiaľ najtragickejšie sú správy z dediny Pescara del Tronto, ktorá informovala o desiatich mŕtvych vrátane postaršieho manželského páru. Ďalších mŕtvych oznámila obec Accumoli, ktorá sa nachádzala blízko epicentra.

Zemetrasenie v Taliansku

Silné zemetrasenie v strednej časti Talianska.

Fotogaléria
Záchranári v meste Amatrice prehľadávajú budovu...
Ľudia v talianskom meste Amatrice chodia po...
+9Muž na nostíkach v meste Arquata del Tronto.

Počet nezvestných osôb nie je oficiálne známy, šéf talianskej civilnej obrany Fabrizio Curcio na dopoludňajšie tlačovej konferencii navyše vyhlásil, že záchranári sa stále ešte nedostali do všetkých postihnutých oblastí. Na pomoc preto bola nasadená aj armáda.

„Pripravujeme miesto pre telá,“ povedal Pirozzi, ktorý očakáva desiatky obetí. Dodal, že stále nie je jasné, koľko ľudí je pod troskami. „Bolo to hrozne silné. Videla som, ako s nami posteľ sama od seba cestovala po izbe,“ povedala Reuters Lina Mercantiniová z obce Ceselli.

Šéf talianskej civilnej obrany Fabrizio Curcio na tlačovej konferencii vyhlásil, že záchranári sa stále ešte nedostali do všetkých postihnutých oblastí. „Je samozrejmé, že máme problémy dostať sa na niektoré miesta,“ dodal s tým, že na pomoc bola preto povolaná aj armáda. Polícia na twitteri oznámila, že jej príslušníci pomáhajú nielen s pátraním po preživších, ale aj strážením postihnutých oblastí pred plienením.

Združenie talianskych dobrovoľných darcov krvi AVIS sa obrátilo s výzvou na verejnosť, aby poskytla krv nemocnici v meste Rieti. „Budeme potrebovať transfúzie všetkých krvných skupín,“ uviedlo združenie.

Zemetrasenie, ktoré malo podľa amerického seizmologického ústavu USGS silu 6,2 stupňa, prekvapilo obyvateľov v spánku, potom nasledovalo počas troch hodín 17 ďalších otrasov. Plný rozsah skazy sa záchranárom odkryl po východe slnka. Otrasy boli cítiť vo veľkej časti Talianska, a to aj v Ríme, ktorý leží 150 kilometrov od epicentra.

Po hlavných otrasoch zaznamenali seizmológovia v ďalších troch hodinách ešte 17 následných otrasov, ten najsilnejší mal silu 5,5 stupňa. Predchádzajúce silné zemetrasenie o sile 6,3 stupňa v roku 2009 v strednom Taliansku zabilo viac ako 300 osôb.

Prvé otrasy zaznamenali o 03:36 SELČ, keď sa zastavili hodiny na veži v ťažko postihnutom mestečku Amatrice, boli najsilnejšie – dosiahli šesť stupňov. Zhruba o hodinu neskôr ďalšie otrasy mali intenzitu 5,3 stupňa. Intenzita ďalších šiestich zemetrasení sa podľa civilnej obrany pohybovala medzi štyrmi a piatimi stupňami a okolo 70 medzi tromi a štyrmi stupňami.

zväčšiť Ľudia v talianskom meste Amatrice chodia po... Foto: AP, Massimo Percossi
zemetrasenie, Taliansko Ľudia v talianskom meste Amatrice chodia po troskách zničených budov.

Záchranárom sa darí vyťahovať zo sutín živých ľudí

Talianski záchranári pokračujú v intenzívnom pátraní po ľuďoch uviaznutých v troskách po zemetrasení. Okrem mŕtvych sa im darí vyslobodzovať aj živých ľudí. Po mnohých hodinách od najväčších otrasov sa im podarilo zachrániť zo sutín živé osemročné dievčatko.

Pre niektorých už bolo neskoro, ako sa ukázalo v meste Amatrice, kde bolo počuť malého chlapca, ako pod troskami volá o pomoc. Záchranárov sa mu síce podarilo k sebe nasmerovať, ale keď sa k nemu nakoniec dostali, bol už mŕtvy, uviedla agentúra ANSA. Dieťa, ktorého hlas postupom času slabol, malo 11 rokov.

V rovnakej časti obce vytiahli telá štyroch obetí, ale aj dve živé dievčatá spoločne s ich matkou. Vyslobodili zo sutín aj dvoch sedemročných bratov. Jedno z dvojčiat previezli v kritickom stave vrtuľníkom na jednotku intenzívnej starostlivosti v metropole Ríme, kde nakoniec podľahlo svojim zraneniam.

Podľa agentúry DPA boli záchranári úspešní aj pri prehľadávaní sutín miestneho kláštora, z ktorých vyslobodili tri mníšky. Dve so zraneniami previezli do nemocnice, jednu ošetrili na mieste.

Záchranári v sprievode špeciálne vycvičených psov narážajú niekedy aj na kurióznejšie situácie pri komunikácii so zavaleným ľuďmi. V jednom prípade museli uviaznutú 80-ročnú ženu ubezpečiť, že sa môže vymočiť, aj keď je oblečená, pretože vyslobodzovanie predsa len ešte potrvá. Jej 47 ročnú dcéru, ktorá v dome žila s ňou, sa už zachrániť nepodarilo.

Medzi obeťami ani zranenými by nemali byť žiadni Slováci

Ako pre denník Pravda uviedol Igor Skoček z tlačového odboru MZVaEZ SR, medzi obeťami alebo zranenými by nemali byť žiadni Slováci. „Náš zastupiteľský úrad v Ríme situáciu po zemetrasení priebežne sleduje. Zatiaľ nemáme informácie, že by medzi obeťami alebo zranenými boli slovenskí občania. Našim turistom odporúčame, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov, civilnej ochrany, polície a záchranárskych zložiek.“

Ako ďalej Skoček uviedol, v registračnom systéme MZVaEZ SR je momentálne zaregistrovaných 239 občanov, ktorí sa nachádzajú v Taliansku. Všetkým bola poslaná núdzová sms-ka, v ktorej MZVaEZ SR informuje o danej situácii. Prechod postihnutou oblasťou – ide o severovýchodné Lazio (epicentrum) a okraje susedných regiónov (Umbria, Marche, Abruzzo) – v súčasnosti neodporúča.

Tisíce ľudí prišli o strechu nad hlavou

Silné zemetrasenie pripravilo o strechu nad hlavou tisíce ľudí. Starosta Accumoli, jednej z najpostihnu­tejších obcí, Stefano Petrucci podľa agentúry DPA vyhlásil, že v dedine nezostal jediný obývateľný dom.

„Musíme postaviť pre všetkých obyvateľov stanové mesto,“ povedal Petrucci. „Hoci máme august, v noci tu teploty klesajú k desiatim stupňom Celzia,“ dodal. Skaza tvrdo doľahla aj na neďaleké mestečko Amatrice. Skaza postihla jeho tri štvrtiny. Agentúra AP o Amatrice napísala, že sa mestečko zmenilo v ruiny. „Na uliciach sú rozvaliny z kameňov a kovu, obyvatelia sa uchýlili na námestí,“ uviedla AP. Stav Amatriace dokazuje fotografia, ktorá ukazuje centrum pred zemetrasením a potom.

Maria Gianniová z Amatrice agentúre AP povedala, že sa pri zemetrasení schovala pod vankúš. „Na jednej strane spadla celá múr, ale nezasiahla ma,“ povedala Gianniová. „Na druhej strane sa múr tiež zrútila a dopadla vedľa mňa, veľmi tesne vedľa mňa, našťastie ma nezasypala. Potom na mňa ale spadol celý strop. Stihla som si cez hlavu pretiahnuť vankúš,“ dodala.

Ďalšie obyvateľka Amatrice, ktorá bola príliš rozrušená, než aby udala svoje meno, pred troskami domu uviedla, že nevie, čo bude robiť. „Bolo to jedno z najkrajších miest Talianska, teraz z neho nič nezostalo,“ povedala.

Simona Maniová, ktorá bola v čase katastrofy na návšteve u rodičov v rodnom obci Acquasparta vzdialené len niekoľko desiatok kilometrov od epicentra, uviedla, že nikdy nič podobné nezažila. „Rodičia aj ma náhle prebudil veľký hluk, cítili sme, ako sa dom chveje,“ uviedla. „Niektoré predmety padali zo stien. Vybehli sme von, rovnako tak urobilo mnoho našich susedov“ povedala Maniová. „Otrasy trvali asi dvadsať sekúnd, ale zdalo sa to nekonečné,“ dodala.

Záchranné práce sú v plnom prúde. Po preživších pátrajú tisíce záchranárov a vojakov. Talianska lesná stráž uviedla, že v dedine Pescara del Tronto, ktorá tiež patrí k najviac postihnutým, z trosiek vytiahla desiatky preživších. Oznámila ale, že sa stále nepodarilo preniknúť do odľahlej osady Peracchia. O problémoch s prístupom do niektorých oblastí hovoril na tlačovej konferencii aj úrad civilnej ochrany.

Zemetrasenie vzniklo následkom zlomu v litosférickej dos­ke

Silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo stredné Taliansko, vzniklo následkom zlomu v litosférickej doske, keď jedna z krýh voči druhej klesne. S odvolaním sa na americký geologický ústav USGS to uviedol server denníka The Guardian. Hlavný z otrasov mal silu 6,2 stupňa.

„K zvýšenej intenzite otrasov zrejme prispela aj malá hĺbka ohniska, ktorá podľa európskej seizmologickej agentúry EMSC predstavovala len štyri kilometre,“ povedal riaditeľ Ústavu fyziky krajiny v Brne Peter Špaček. Dodal, že zemetrasenia v oblasti južnej Európy vznikajú ako dôsledok pohybu eurázijskej a africkej dosky, ktorého súčasná rýchlosť je dva až tri centimetre za rok.

„Komplikované procesy v oblasti styku týchto hlavných dosiek vedú aj k lokálnej ťahovej deformácii v oblasti stredného Talianska, pri ktorej vznikajú poklesové zlomy,“ vysvetlil.

zväčšiť Záchranári odnášajú žijúceho muža, ktorého... Foto: Reuters, REMO CASILLI
ITALY-QUAKE/ Záchranári odnášajú žijúceho muža, ktorého našli pod ruinami.

Okrem poklesu krýh existujú ešte ďalšie dva základné typy zlomov, a to horizontálny posun, keď sa kryhy vedľa seba pohybujú, a potom prešmyk, keď sa jedna z krýh nasúva na druhú.

V terajšom prípade sa tyrhénska panva, ktorú ohraničujú oblasti medzi Sicíliou a Sardíniou, rozpínala, čím tlačila euroázijskú dosku na africkú rýchlejšie, než boli tieto dosky schopné ustupovať.

V mieste zemetrasenia sa euroázijská doska pohybuje severovýchodne o 24 milimetrov roč­ne.

Najsilnejšie zdokumentované zemetrasenie túto oblasť postihlo 13. januára 1915, keď malo silu 6,7 stupňa. Vtedy zahynulo asi 32 000 ľudí. V roku 2009 tu pri zemetrasení o sile 6,3 stupňa, ktorého epicentrum bolo v regióne Aquila, zomrelo vyše 300 osôb.

Renzi sľúbil pomoc všetkým, ktorých zasiahlo zemetrasenie

Taliansky premiér Matteo Renzi uistil, že každé z miest zasiahnutých silným zemetrasením sa dočká pomoci. V televíznom prejave tiež povedal, že oblasť ešte dnes navštívi. Podľa informácií agentúry ANSA zrušil v reakcii na katastrofu všetky svoje stretnutia.

„Popoludní odídem do (zasiahnutej) oblasti,“ povedal Renzi. Médiá pôvodne uvádzali, že oblasť navštívi vo štvrtok. Renzi sa na mieste stretne s predstaviteľmi civilnej ochrany a tiež s ministrom pre infraštruktúru.

„Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí s holými rukami v troskách hľadajú preživších. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa dobrovoľne pridali,“ povedal Renzi a dodal, že krajina sa musí pripraviť na núdzový stav nielen v najbližších hodinách, ale aj v najbližších dňoch a týždňoch. „V ťažkých časoch Taliansko vie, čo robiť,“ povedal premiér. Sľúbil, že nikto nezostane bez pomoci.

Pápež poďakoval záchranárom, ktorí hľadajú preživších po zemetrasení

Pápež František poďakoval záchranárom a dobrovoľníkom za ich úsilie pri pátraní po preživších zemetrasenia, ktoré zasiahlo Taliansko. Informovala o tom agentúra ANSA. Správu o tragédii pápež prijal s hlbokým zármutkom. Taliansky prezident Sergio Mattarello vyzval národ k jednote. Európska únia medzitým prisľúbila Rímu pomoc.

„Som v myšlienkach so všetkými, ktorých postihlo zemetrasenie, ktorí stratili svojich milovaných a ktorí sú stále otrasení strachom,“ uviedol pápež. Podľa televízie Rai zároveň vyzval ostatných, aby sa k nemu v modlitbách za obete pripojili.

„Krajina ako celok musí zostať s postihnutými obyvateľmi solidárna,“ uviedol prezident Mattarello. „Európska únia je pripravená pomôcť,“ uviedol na twitteri eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové ​​riadenie Christos Stylianidis. „Myslím na rodiny obetí,“ dodal.

Talianska biskupská konferencia ohlásila, že ako pomoc vyčlenila milión eur. Biskupi tiež vyzvali k usporiadaniu celoštátnej finančnej zbierky vo všetkých kostoloch, ktorej výťažok by putoval postihnutým oblastiam.

Pomoc Taliansku ponúkli tiež Francúzsko, Nemecko či Izrael. Francúzsky prezident François Hollande vyhlásil, že francúzsky ľud stojí za talianmi. Nemecká kancelárka Angela Merkelová poslala do Ríma kondolenčný telegram, v ktorom premiérovi Mateovi Renzimu vyjadrila v mene obyvateľov Nemecka hlbokú sústrasť. Ľútosť nad mŕtvymi vyslovil tiež izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý Taliansku ponúkol pomoc so záchrannými prácami.

„Zdieľame účasť s obyvateľmi Talianska a sme pripravení pomôcť so všetkým, čo je v našich silách,“ napísal v liste Renzimu predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Tiež uviedol, že správu o zemetrasení prijal s hlbokým zármutkom. „Naše myšlienky patria rodinám a známym obetí,“ dodal.

Terajšie epicentrum leží v blízkosti mesta Aquila, ktoré bolo v roku 2009 vážne poškodené silným zemetrasením. Starosta Aquily Massimo Cialente povedal, že dáva k dispozícii 250 prechodných obydlí. To bolo postavené práve pre obete zemetrasenia pred siedmimi rokmi, keď zahynulo vyše 300 ľudí.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie