Nemecko schválilo koncepciu civilnej ochrany, ľudia si majú vytvoriť zásoby

Nemecká vláda v stredu schválila novú koncepciu civilnej ochrany. Kabinet o tom informoval na svojich internetových stránkach s tým, že by aktualizovaná koncepcia mala zabezpečiť fungovanie štátu a ochranu obyvateľov v krízových situáciách.

24.08.2016 12:40 , aktualizované: 15:45
Thomas de Maiziere Foto:
Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere podrobnosti dokumentu zverejní popoludní.
debata (55)

Koncepcia ľuďom odporúča, aby si vytvárali zásoby jedla a pitnej vody, čo v predchádzajúcich dňoch označovala opozícia za vyvolávanie atmosféry strachu.

Doterajšia koncepcia pochádzala z roku 1995 a podľa ministra vnútra Thomasa de Maizière bola zastaraná. „Zmenila sa bezpečnostná situácia aj technologické podmienky,“ povedal de Maiziére na tlačovej konferencii. Podľa neho je terajšia spoločnosť viac ako v minulosti závislá na modernej infraštruktúre, teda na dodávkach vody, elektriny či na fungovaní internetu, a tým aj viac zraniteľná.

„Štát musí byť pripravený na aktuálne výzvy aj na scenáre ohrozenia, aby mohol v prípade krízy efektívne využiť všetky zdroje ministerstiev, spolkových krajín aj prevádzkovateľov kľúčovej infraštruktúry,“ povedal minister.

„V prípade ohrozenia je potrebná rýchla a efektívna reakcia. K tomu je potrebné jasné plánovanie a existencia mechanizmov, ktoré treba pripraviť vopred. To sa deje novou koncepciou civilnej obrany,“ uviedla vláda v tlačovom vyhlásení.

Podľa vlády koncepcia upravuje spôsoby, ako zabezpečiť zachovanie funkcií štátu, ako chrániť obyvateľstvo, ako zabezpečiť zásobovanie základnými výrobkami a službami a ako podporovať bojové jednotky. Posledný bod napríklad počíta s obnovením brannej povinnosti v prípade, že by nemeckí vojaci museli brániť hranice Severoatlantickej aliancie. Odvedenci by mali v tom prípade poskytovať armáde podporu v zázemí.

Najviac pozornosti si u nemeckých médií získalo odporúčanie obsiahnuté v koncepcii, podľa ktorého by si domácnosti mali vytvárať zásoby potravín a pitnej vody pre prípad útoku alebo inej katastrofy. Každý jednotlivec by tak mal mať uskladnených najmenej desať litrov pitnej vody, jedlo na desať dní, turistický varič, lieky, sviečky a zápalky.

Niektorým ľuďom odporúčané zásoby pripomínajú dobu studenej vojny. Opozičná Ľavica a Zelení preto koncepciu kritizovali, vláda podľa nich zbytočne šíri v spoločnosti strach.

De Maiziére tieto výhrady odmietol. Podľa neho ide len o to, aby ľudia boli pripravení na krízu, pretože sa budú cítiť bezpečnejšie, keď sa o seba dokážu v núdzovej situácii sami postarať. Zaistenie určitého množstva potravín považuje de Maiziére za porovnateľnú situáciu s tým, keď si ľudia na dovolenku do zahraničia berú lekárničku.

Podľa ministra sú nespravodlivé aj obvinenia, že vláda zvolila pre zverejnenie koncepcie zlý čas. Dokument sa podľa neho pripravoval niekoľko rokov a jeho vydanie po júlových krvavých útokoch v Nemecku je len náhoda.

Koncepciu civilnej obrany má viac európskych krajín. Rakúsko napríklad odporúča svojim občanom, aby mali zásoby jedla na 14 dní, Holandsko im odporúča vytvorenie núdzového balíčka s pitnou vodou, trvanlivými potravinami, liekmi a peniazmi v hotovosti.

Fínsko radí občanom, aby mali zásoby jedla a pitia na týždeň. Vo Švajčiarsku podľa tamojšej koncepcie musí mať každý dom s viac ako 38 izbami kryt odolný proti bombám.

Normy na Slovensku

Na Slovensku systém civilnej ochrany rieši viacero právnych noriem. Je to predovšetkým zákon o civilnej ochrane obyvateľstva, obsahujúci opatrenia zamerané na ochranu života, zdravia a majetku, ktoré majú v prípade katastrofy vykonať inštitúcie štátu vrátane samospráv.

Okrem vojenskej či teroristickej hrozby je Slovensko pripravené aj na možnosť priemyselnej havárie. Na Slovensku je podľa informácií rezortu životného prostredia 82 podnikov, na ktoré sa vzťahuje zákon o prevencii závažných priemyselných havárií.

Podniky musia mať vypracované plány ochrany a informovania obyvateľstva. A tiež ako sa správať pri úniku nebezpečných látok, pri požiari či výbuchu. Firmy majú tieto informácie na svojich webových stránkach, ale poskytujú ich aj na letákoch do schránky či na obecných úradoch.

Spomínaný zákon sa vzťahuje na podniky najmä v oblasti chemického priemyslu. Ide o výrobu pneumatík, plastov, gumy, výbušnín, papiera, priemyselných hnojív, farmaceutík a rafinérie. Ďalej je to skladovanie a distribúcia palív, elektrickej energie, výroba skla, cementu alebo spracovanie železných a neželezných kovov.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Nemecko #civilná ochrana