Ukrajina oslávila 25 rokov nezávislosti demonštráciou vojenskej sily

Veľkou vojenskou prehliadkou na kyjevskom Majdane v stredu Ukrajina oslávila 25. výročie svojej nezávislosti, demonštrujúc silu svojej armády a odhodlanie čeliť Rusku. Na prehliadke sa zúčastnilo asi 4 000 vojakov a 200 kusov bojovej techniky vrátane tankov, samohybných diel a raketometov.

24.08.2016 16:50
ukrajina, porošenko, vojenská prehliadka, Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko v príhovore prisľúbil, že Ukrajina získa "okupované územia" na Kryme a v Donbase späť politickou a diplomatickou cestou.
debata (365)

Prehliadku na Námestí nezávislosti, ako sa Majdan oficiálne nazýva, sledovali tisíce obyvateľov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v príhovore prisľúbil, že Ukrajina získa „okupované územia“ na Kryme a v Donbase späť politickou a diplomatickou cestou, a vyzval na minútu ticha „na počesť ukrajinských vojakov a civilistov, ktorí zomreli vo vojne rozpútanej ruským agresorom“, citovala ho tlačová agentúra DPA.

„Budeme potrebovať ešte roky a desiatky miliárd (investícií do ozbrojených síl), aby sme mohli pokojne spať, ale už teraz môžeme vidieť, že za dva roky sme vybudovali novú armádu,“ vyhlásil dnes Porošenko.

„Ukrajina je schopná sa sama ubrániť, ale potrebuje ďalšiu podporu. Veď naším nepriateľom je krajina zaberajúcu devätinu zemskej súše a s mnohonásobne väčším vojenským rozpočtom,“ citovala ho Česká televízia.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v...
Vojenská prehliadka na kyjevskom Majdane.
+3Vojenská prehliadka na kyjevskom Majdane.

Vojenská prehliadka v Kyjeve sa uskutočnila v čase eskalácie napätia s Ruskom, keďže Moskva posilňuje svoju vojenskú prítomnosť pri hraniciach s Ukrajinou. Prezident slovami básnika vyzval „Moskaľov“, čo je hanlivý ukrajinský výraz pre Rusov, aby dali od Ukrajiny ruky preč. A poďakoval prítomnému poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi za vojenskú pomoc a uvalenie sankcií na Rusko.

Potom položil kvetiny pri vojnovom pamätníku v Kyjeve so slovami: „Skláňame svoje hlavy pred týmto pamätníkom hrdinov, ktorí položili svoje životy za pokojnú budúcnosť Ukrajiny.“

Ukrajina bojuje s proruskými separatistami podporovanými Moskvou od prvej polovice roka 2014, keď v Kyjeve zosadili proruského prezidenta Viktora Janukovyča za masových protestov vyzývajúcich na zblíženie Ukrajiny so Západom.

„Keď sa pozrieme späť na vyše dva roky vojny, je možné s istotou povedať, že sa nepriateľovi nepodarilo dostať Ukrajinu na kolená,“ vyhlásil Porošenko vo svojom príhovore, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA. „Pre toto,“ pokračoval, „zomrelo 2504 našich vojakov.“

Porošenko sprevádzaný svojou rodinou sa tiež pomodlil za budúcnosť Ukrajiny v pravoslávnom Chráme svätej Sofie v Kyjeve, ako informoval na svojej webovej stránke. Ukrajinský parlament schválil 24. augusta 1991 Deklaráciu nezávislosti, ktorou ustanovil nezávislosť Ukrajiny od rozpadajúceho sa Sovietskeho zväzu.

365 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Majdan #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #vojenská prehliadka