Brazilský Senát začína rokovať o konečnom zosadení prezidentky

Brazílski senátori vo štvrtok začnú rokovania o definitívnom zosadení prezidentky Dilmy Rousseffovej, ktorá čelí ústavnej žalobe kvôli údajným machináciám so štátnym rozpočtom. Očakávané vypäté zasadnutie, na ktorom sa svoju obhajobu vystúpi aj historicky prvá žena na čele Brazília, by malo trvať niekoľko dní. Hlasovanie sa podľa médií očakáva budúci týždeň.

25.08.2016 09:13
Dilma Rouffeffová Foto: ,
Brazílska suspendovaná prezidentka Dilma Rousseffová na stretnutí s ľuďmi z hnutia za demokraciu v Sao Paulo v Brazílii.
debata (2)

Proces takzvaného impeachmentu čaká v súčasnosti dočasne odvolanú Rousseffovú preto, lebo podľa žaloby utrácala štátne peniaze bez dovolenia parlamentu a požičiavala si peniaze od štátnych bánk na injekcie do brazílskeho rozpočtu pred prezidentskými voľbami v roku 2014.

Ak sa väčšina 54 senátorov z 81 vysloví pre, bude Rousseffová definitívne zosadená a nahradená predbežným prezidentom Michelom Temerom. Podľa brazílskych denníkov zatiaľ verejne vyhlásilo podporu impeachmentu 51 členov komory.

Rousseffová akúkoľvek vinu popiera a mieni sa rázne obhajovať. Stúpenci ľavicovej političky tvrdia, že Temer, ktorý je údajne tiež namočený do veľkej korupčnej kauzy, nepredstavuje pre vedenie krajiny zmietanej ekonomickými problémami lepší variant.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #prezidentka