Tymošenková: Savčenková nie je schopná vyriešiť krízu

Nadija Savčenková nebola nikdy političkou a nemá schopnosti na to, aby vytiahla Ukrajinu z krízy. Na adresu tejto bývalej vojačky a momentálne poslankyne parlamentu to uviedla líderka strany Vlasť, expremiérka Julija Tymošenková. Informovala o tom dnes agentúra TASS.

25.08.2016 09:38
Ukrajina, Tymošenková, Foto: ,
Líderka strany Vlasť, expremiérka Julija Tymošenková (na archívnej snímke) tvrdí, že Nadija Savčenková nebola nikdy političkou a nemá schopnosti na to, aby vytiahla Ukrajinu z krízy.
debata (20)

„Nikdy nemala skúsenosti, ktoré sú potrebné na dôkladné pochopenie procesov budovania štátu alebo hlbokých aspektov zvládnutia krízy. Nemá vedomosti o medzinárodnej politike a nerozumie mnohým veciam. A to je len prirodzené, pretože bola vojačkou a nadobudla skúsenosti úplne iného druhu,“ uviedla v stredu Tymošenková pre televíziu 112 Ukrajina. Dodala, že nastal čas, aby sa Savčenková „učila, učila a učila“.

Savčenková sa začala venovať práci poslankyne po tom, ako jej ruský prezident Vladimir Putin v máji tohto roku udelil milosť a úrady ju vymenili za dvoch ruských občanov odsúdených na Ukrajine za podporu proruských separatistov. Samotná Savčenková bola v Rusku obvinená a odsúdená na 22 rokov za spoluúčasť na vražde ruských novinárov, ktorej sa podľa súdu dopustila ako príslušníčka vládnych síl.

Od svojho návratu na Ukrajinu mala Savčenková viacero kontroverzných vyhlásení, takže časť ukrajinských politikov ju označila za „trójskeho koňa“ vyslaného na Ukrajinu Moskvou. Napríklad operáciu vládnych síl na východe Ukrajiny označila za „bordel“ a vyhlásila, že ju treba čo najskôr ukončiť. Obe strany konfliktu v Donbase šokovala aj vyhlásením, že by sa jedni druhým mali ospravedlniť za príkoria, ktoré si navzájom spôsobili počas trvania tzv. protiteroristickej operácie.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Julija Tymošenková #kríza na Ukrajine #Nadija Savčenková