Ruská armáda má poplach, začala sa mimoriadna previerka

Ruský prezident Vladimir Putin ako vrchný veliteľ ozbrojených síl nariadil mimoriadnu previerku bojovej pohotovosti vojsk hneď v troch vojenských okruhoch, na juhu, západe a v centrálnej časti Ruska. Oznámil to minister obrany Sergej Šojgu. Do akcie, ktorá potrvá do konca augusta, je zapojená tiež Severná flotila a velenia leteckých, kozmických a výsadkových vojsk.

25.08.2016 10:14
debata (376)

„Dnes sa podľa rozhodnutia vrchného veliteľa ruských ozbrojených síl začala ďalšia mimoriadna previerka. Vojská Južného, ​​časť síl Západného a Centrálneho vojenského okruhu, hlavného velenia vzdušných a kozmických vojsk a velenie výsadkových vojsk od 7:00 moskovského času (8:00 SELČ) prechádzajú do plnej bojovej pohotovosti,“ vyhlásil Šojgu na porade na ministerstve obrany.

Cieľom je podľa ministra preveriť schopnosť vojsk lokalizovať krízové ​​situácie, čo sa týka predovšetkým „juhozápadného strategického smeru“, teda oblasti, v ktorej Rusko susedí s Ukrajinou.

Pre incident s údajným pokusom ukrajinských diverzantov preniknúť na Krym, anektovaný Ruskom pred dvoma rokmi, sa vzťahy medzi oboma susednými štátmi prudko zhoršili, z ukrajinskej strany zazneli aj obvinenia, že Rusko hľadá zámienku k vojne.

Prezident Petro Porošenko v rozhovore poskytnutom americkej televízii CNN obvinil ruské vedenie zo snahy ovládnuť Ukrajinu. „Putinovým cieľom je pokúsiť sa destabilizovať situáciu na Ukrajine. Nepotrebujú Doneck, ani Luhansk (východoukrajinské mestá ovládnuté proruskými separatistami – poznámka redakcie). Potrebujú, aby celá Ukrajina bola súčasťou ruského impéria,“ vyhlásil.

Konflikt na východe Ukrajiny s proruskými separatistami si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 9 500 mŕtvych. Kyjev a Západ obviňujú Moskvu z vojenskej podpory povstalcov, Rusko priame zapojenie do konfliktu popiera.

376 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #armáda #ozbrojené sily