Češka čakala mesiac na záchranu v horách Nového Zélandu

V opustenej horskej chate na Novom Zélande objavili v stredu českú turistku, ktorá uviedla, že tam čakala na záchranu celý mesiac. Povedala, že sa do chaty uchýlila po tom, čo jej český partner, s ktorým cestovala, spadol a zomrel. Informovali o tom novozélandské médiá s odvolaním sa na miestnu políciu.

25.08.2016 11:19
debata (6)

Ako Češka opísala, na cestu sa vydali 24. júla a jej partner o štyri dni neskôr spadol na strmom kopci. Žene sa podľa jej slov podarilo k nemu dostať, muž však podľa všetkého onedlho potom zomrel. Žena potom vyhľadala útočisko v jednej z chát, ktoré sú rozmiestnené po 32kilometrovej trase známej ako Routeburn Track.

Vzhľadom na to, že český pár nikoho neinformoval, že sa na cestu vydáva, nikto Čechov dlhý čas nenahlásil ako nezvestných a nikto po nich nepátral. Až keď príbuzní v Česku začali byť znepokojení a kontaktovali známych na Novom Zélande, obrátil sa český konzulát tento týždeň na políciu a bola spustená pátracia akcia, uviedla česká honorárna konzulka v Queenstowne Vlaďka Kennett.

Podľa českej konzulky sa Češka zachovala správne, keď v chate zostala a v ceste nepokračovala. „Ona urobila to najlepšie, čo mohla urobiť, vzhľadom na svoj psychický a fyzický stav a vzhľadom na podmienky na trase,“ povedala Kennett. „Je to jedno z pravidiel, ak sa človek na ceste stratí, aby vyhľadal útočisko a čakal tam na záchranu,“ dodala.

Polícia uviedla, že český pár bol na cestu dobre vybavený a mal isté skúsenosti s výletmi v novozélandskej buši, počas pochodu po trase Routeburn Track ale stratil orientáciu a zišiel z chodníka. Žena vypovedala, že po smrteľnom páde muža strávila tri dni vo voľnej prírode, než konečne našla chatu správcov parku.

Na Novom Zélande panuje teraz zima, posledný mesiac v oblasti husto snežilo, cesta bola pokrytá snehom a bolo na nej aj riziko zosuvu lavín. Chata správcov parku, ktorú Češka vyhľadala, je zhruba v polovici trasy a bola na zimu uzamknutá. V chate ale bola zásoba dreva na kúrenie aj trvanlivé potraviny, napísal denník The Guardian.

Sprievodcovia sa čudujú, že Češku za celý mesiac nikto neobjavil

Niektorí sprievodcovia, ktorí túto v lete veľmi frekventovanú trasu poznajú, vyjadrili údiv nad tým, že Češku celý mesiac nikto neobjavil. Pripustili však, že je to možné vzhľadom na to, že cesta je na zimu oficiálne uzavretá.

„Je veľmi zvláštne, že by po tejto ceste nikto neprešiel po celý čas, čo bola (Češka) v chate, ale nie je to vylúčené. Za istých podmienok môže byť ťažké sa na túto trasu vydať,“ citoval denník The Guardian Noela Saxon, ktorý v lete po trase prevádza skupiny „priemerne zdatných“ turistov. V lete trasu turisti podľa neho zdolajú za dva až štyri dni.

Aj podľa policajného inšpektora Olafa Jensena je zvláštne, že Češku počas niekoľkých týždňov nikto neobjavil. „Je veľmi nezvyklé, že by niekto zmizol v novozélandskej buši na tak dlhý čas bez toho, že by to bolo nahlásené,“ uviedol Jensen. „Je tu rad nezodpovedaných otázok, kým ale nedáme dokopy, čo sa stalo, nič ďalšie povedať nemôžeme,“ dodal.

Jensen povedal, že v chate, kde Češka prežívala, bola vysielačka, ale ona s ňou nevedela zaobchádzať. Žena povedala, že aspoň pred chatou do snehu, ktorý dosahoval výšky asi jedného metra, napísala písmeno H ako Help v nádeji, že to niekto uvidí zo vzduchu a príde jej na pomoc.

6 debata chyba