Die Welt: Cesta do Prahy nebude pre Merkelovú príjemná

Štvrtková návšteva Prahy nebude pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú žiadna príjemná prechádzka. Napísal to nemecký denník Die Welt, podľa ktorého mnoho Čechov odmieta politiku Merkelovej v utečeneckej kríze. Denník uvádza svoj komentár titulkom "Dokonca aj Putin je v Česku obľúbenejší než Merkelová".

25.08.2016 12:25 , aktualizované: 12:38
Angela Merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa zrejme tentoraz tradičnej prechádzky v dave na Karlovom moste vzdá.
debata (21)

"Keď Angela Merkelová predtým prichádzala na pracovné návštevy Prahy, patrila k jej rituálom prechádzka v dave na Karlovom moste. Predovšetkým nemeckí turisti sa odvracali od stánkov s obrazmi a s ručne vyrábanými šperkami a tešilo ich, že môžu Merkelovú vidieť zblízka, priateľsky ju zdravili, triasli si s ňou rukou a snažili sa s ňou odfotiť na mobil. Ale aj mnoho Čechov Merkelovú rado prijímalo, "napísal denník.

Po minuloročnom vypuknutí migračnej krízy, keď kancelárka zastávala ústretový postoj k utečencom, sa ale postoj Čechov k nej zmenil a jej obľuba prudko poklesla. „Vzhľadom na to sa Merkelová zrejme tentoraz prechádzky v dave vzdá. A to v meste, ktoré patrí medzi jej obľúbené miesta, kam chce súkromne po skončení svojho pôsobenia vo funkcii kancelárky opakovane jazdiť, ako sama predtým priznala,“ uviedol Die Welt.

Denník píše, že kancelárkinu migračnú politiku odmieta mnoho Čechov. Pripomína tiež postoj prezidenta Miloša Zemana, ktorý Merkelovú pre ústretovosť k utečencom kritizuje a varuje pred posilňovaním islamu v Česku. „Prispieva tak k hystérii vo svojej krajine, v ktorej teraz takmer žiadni utečenci nie sú,“ píše Die Welt.

Podľa denníka sa česká vláda snaží udržiavať dobré vzťahy s Nemeckom a aj pri návšteve Merkelovej vyzdvihuje témy, ktoré obe krajiny spájajú, ako je dopravné spojenie alebo rozvoj takzvaného priemyslu 4.0. „Napriek tomu tentoraz cesta do Prahy nebude pre kancelárku žiadna prechádzka,“ uzatvára Die Welt.

Okamurovci postavili pred Merkelovej príchodom nemú barikádu

Približne tri desiatky priaznivcov hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru pred príchodom kancelárky postavili pred úradom vlády z papierových škatúľ symbolickú nemú barikádu. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Krátky happening, po ktorom sa aktéri na mieste odfotografovali, by sa počas dňa mal presunúť na Palackého námestie. Tam by mal zo škatúľ vzniknúť Veselý múr s karikatúrami. Merkelová má počas návštevy ČR rokovať s premiérom Bohuslavom Sobotkom (ČSSD) a členmi vlády, ako aj s prezidentom Milošom Zemanom. Hlavnými témami ich rozhovorov majú byť budúcnosť Európskej únie, česko-nemecké vzťahy, migračná kríza či vedecko-technická spolupráca.

Sobotka sa chce pri stretnutí zamerať najmä na spoluprácu oboch štátov vo vede a vo výskume či na budovanie vysokorýchlostného železničného spojenia oboch krajín. Dotknúť sa chce aj boja proti organizovanému zločinu, konkrétne drogovej problematiky.

Počas návštevy sú plánované demonštrácie ako na podporu, tak aj proti politike, ktorú Merkelová presadzuje.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Angela Merkelová