Merkelovú v Prahe vítali odporcovia aj stúpenci

Jedni jej vyrobili srdiečka, druhí jej dokreslili hitlerovské fúziky. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok navštívila Česko. Krajinu, ktorá patrí k jej obľúbeným, veď tu bola v mladosti v Prahe na vedeckej stáži. Ale zároveň štát, kde zo svetových politikov patrí k najnepopulárnejším.

25.08.2016 18:38 , aktualizované: 26.08.2016 07:32
merkelová, sobotka, Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a český premiér Bohuslav Sobotka.
debata (50)

Aj preto si pred úradom vlády v českom hlavnom meste musela vypočuť piskot desiatok protestujúcich. Demonštranti proti Merkelovej niesli podľa českých médií vo viacerých prípadoch aj plagáty kritizujúce islam. No v pražských uliciach sa našli sa aj stúpenci kancelárky.

Merkelová sa najprv stretla s premiérom Bohuslavom Sobotkom a potom s prezidentom Milošom Zemanom. Podľa prieskumu agentúry STEM z júna má na kancelárku skôr nepriaznivý alebo úplne nepriaznivý pohľad 80 percent Čechov. Jan Hartl zo STEM-u má na to jednoznačné vysvetlenie.

"Je absolútne jasné, že je to dané utečeneckou krízou. Merkelovej nepopularita je obrazom plochej debaty, ktorú v Česku o migrantoch máme. Nevidím možnosti obratu. Ľudia Merkelovú obviňujú z toho, že môže za tú údajnú hrôzu, ktorá sa na nás vraj rúti. Aj keď k ničomu takému nedošlo,“ povedal pre Pravdu Hartl.

Odborník na prieskum verejnej mienky však pripomína aj zaujímavý fakt. Pred utečeneckou krízou patrila Merkelová v Česku medzi najobľúbenejších zahraničných politikov. "Bola populárna preto, že hovorí zrozumiteľne. K otázkam EÚ sa vyjadrovala jasne, hoci mnohokrát je európska agenda zahmlená. Ľudia ocenia, keď politik vie, čo chce. A Merkelová tak pôsobila. Ukazovala líderstvo, ktoré je v európskych krajinách vzácne. Ona bola príkladom energickej, ráznej političky. To jej v očiach českej verejnosti pomáhalo,“ vyhlásil Hartl.

Merkelovú demonštranti v Prahe vypískali. Foto: Reuters, DAVID W CERNY
merkelová, praha, demonštrácia, protest, Merkelovú demonštranti v Prahe vypískali.

Otázka utečeneckej krízy, samozrejme, zarezonovala aj na tlačovej konferencii Merkelovej so Sobotkom. "Máme odlišný názor na otázku povinných kvót, nechceme prenos právomocí v oblasti migrácie do Bruselu,“ uviedol český premiér. Podľa Sobotku sa ukazuje, že s migráciou prichádzajú aj bezpečnostné riziká a ani integrácia sa vždy nepodarí.

Rovnako Merkelová pripustila, že na prerozdeľovanie utečencov majú Berlín a Praha rozličné pohľady. Kancelárka však pripomenula, že Nemecko a Česko sa zhodnú, čo sa týka ochrany vonkajších hraníc. "Veľmi sme uvítali, že Česko podporilo operáciu NATO v Egejskom mori a dohodu s Tureckom,“ uviedla Merkelová.

Kancelárka ani po návšteve Prahy zo strednej Európy neodchádza. Už v piatok sa Merkelová vo Varšave stretne s visegrádskou štvorkou. Slovensko bude na schôdzke zastupovať premiér Robert Fico. Témou stretnutia bude určite aj migrácia a príprava na summit 27 krajín EÚ, ktorý sa koná 16. septembra v Bratislave.

Podľa maďarského experta na strednú Európu Dániela Bárthu sa V4 a Nemecko musia snažiť o spoluprácu. "Téma migrácie stále straší všetkých zúčastnených. Nie je jednoduché ňou pohnúť,“ uviedol analytik. Odborník z Centra pre euroatlantickú integráciu a demokraciu však pripomína, že kľúčovými sú ekonomické otázky a diskusia o budúcnosti EÚ. "Vzťahy visegrádskej štvorky a Nemecka majú strategickú povahu,“ pripomenul pre Pravdu Bártha.

Pôvodný text z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Angela Merkelová #utečenci #Bohuslav Sobotka #migračná kríza