Bomba v Turecku zabila najmenej 14 ľudí, zranila 78

Na 14 mŕtvych a najmenej 78 zranených stúpol počet obetí piatkového bombového útoku, ku ktorému došlo v meste Cizre ležiacom na juhovýchode Turecka v provincii Širnak, kde na kontrolnom stanovišti neďaleko budovy riaditeľstva poriadkovej polície vybuchlo nákladné auto naložené výbušninami. Informovala o tom spravodajská televízia CNN Türk.

26.08.2016 08:27 , aktualizované: 12:40
debata (1)

Zo 14 mŕtvych je 11 policajtov a traja civilisti. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, no agentúra Anadolu ho pripísala militantom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecký premiér Binali Yildirim na dnešnej tlačovej konferencii v Istanbule prisľúbil odplatu za „odporný“ čin v Cizre.

Podľa polície bolo cieľom útoku kontrolné stanovište bezpečnostných síl, nachádzajúce sa približne 50 metrov od budovy riaditeľstva. Tú výbuch silnej nálože, ktorý nastal približne o 06.40 h miestneho času (05.40 h SELČ), takmer úplne zničil.

Od vlaňajšieho júla, keď stroskotal krehký mierový proces medzi Ankarou a kurdskými povstalcami, je prevažne Kurdmi obývaný juhovýchod Turecka dejiskom ozbrojených zrážok medzi členmi PKK a vládnymi silami.

Obnovený konflikt na juhovýchode Turecka si už vyžiadal životy viac ako 5 000 kurdských bojovníkov a takmer 600 príslušníkov tureckých bezpečnostných síl.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #bombový útok