Vo Francúzsku dominuje téma burkín. Komu dá súd za pravdu?

Francúzska Štátna rada sa v piatok zaoberala zákazom burkín, celotelových plaviek, ktoré nosia moslimky. Celonárodná diskusia sa strhla po nedávnom incidente v Cannes.

26.08.2016 15:30
Francúzsko, burkini Foto:
Moslimská žena oblečená v burkine.
debata

Starosta Cannes David Lisnard v prvej polovici augusta vyhlásil zákaz nosenia burkín na miestnych plážach a tento krok odôvodnil tým, že „nerešpektujú dobré mravy a sekularizmus a mohli by predstavovať riziko ohrozenia verejného poriadku“. K identickému zákazu sa pridalo ďalších 25 miest na juhovýchodnom pobreží Francúzska.

Napätá situácia sa zhoršila v stredu. Francúzski policajti prinútili ženu na pláži vyzliecť sa a následne zaplatiť pokutu vo výške 11 eur, pretože ju podozrievali z nosenia burkiny. Dotyčná 34-ročná Siam z Toulouse trvala na tom, že nenosí burkinu, ale legíny, bundu a šatku. Šokovaná žena pre BBC po incidente povedala: „Cítila som sa ako cudzinec vo vlastnej krajine. Niektorí ľudia ku mne pristúpili, aby ma utešili, iní ma urážali.“

Inkriminovaná udalosť vyvolala pohoršenie na strane moslimskej komunity žijúcej vo Francúzsku. Anouar Kbibech, prezident Francúzskej rady moslimskej viery (CFCM), reagoval slovami: „Som znepokojený smerom, ktorým sa verejná debata uberá, pretože vedie k zväčšujúcemu sa strachu zo stigmatizácie moslimov vo Francúzsku.“

Napriek tomu, že podľa prieskumov verejnej mienky až 64 percent Francúzov podporuje proklamovaný zákaz, politické elity sa v pohľade na túto otázku líšia. Kým premiér Manuel Valls podporil starostov miest, ktoré zakázali nosenie burkín, ministerka školstva Najat Vallaud-Belkacemová si nemyslí, že oblečenie ženy môže mať akúkoľvek spojitosť s terorizmom alebo radikálnymi skupinami.

Moslimská komunita protestovala proti tomuto nariadeniu a žiadala od súdu v Nice, aby ho zrušil. Neuspela, a preto sa obrátila na najvyšší administratívny súd, Štátnu radu, ktorá sa touto záležitosťou dnes zaoberala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #islamofóbia #burkini