Taliansko sa ponorilo do smútku, pochovalo prvé obete zemetrasenia

V Talianskom meste Ascoli Piceno začali pochovávať niekoľko desiatok obetí stredajšieho zemetrasenia. Tento štátny pohreb sa koná v deň štátneho smútku, pričom vlajky na všetkých verejných budovách sú spustené na pol žrde. Informovali o tom svetové agentúry.

27.08.2016 11:15 , aktualizované: 14:05
debata
Príbuzní niektorých z obetí zemetrasenia počas... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
zemetrasenie, pohreb, Taliansko Príbuzní niektorých z obetí zemetrasenia počas pohrebu v Ascoli Piceno.

Posledná rozlúčka s 35 obeťami z mestečka Arquata del Tronto a susednej dediny Pescara del Tronto sa uskutočnila v komunitnej telocvični v meste Ascoli Piceno v regióne Marche. Omšu celebroval biskup Giovanni D'Ercole. Na pohrebe sa zúčastnili tiež prezident Sergio Mattarella a premiér Matteo Renzi, ktorí si dopoludnia prezreli úplne zničené mestečko Amatrice.

Biskup Giovanni D'Ercole sa prihovoril smútiacim pozostalým a povzbudil ich do nového začiatku a budovania nových domovov a komunít. „Spoločne nanovo postavíme naše domy a kostol. Spoločne, cez to všetko, obnovíme život v našich komunitách, začneme od našich zvykov a tradícii, z trosiek. Spoločne.“

Prezident Mattarella navštívil dopoludnia záchranárov a preživších v Amatrice a druhom zdevastovanom mestečku Accumoli. Po pohrebe sa stretne so zranenými a preživšími hospitalizovanými v nemocnici v meste Ascoli Piceno.

Taliansky prezident Sergio Mattarella navštívil... Foto: Reuters, CIRO DE LUCA
Amatrice, zemetrasenie Taliansky prezident Sergio Mattarella navštívil zemetrasením zničené mesto Amatrice.

V deň štátneho smútku sú podľa nariadenia vlády vlajky na všetkých verejných budovách spustené na pol žrde. Štátna televízia a rozhlas RAI nevysielajú dnes na znak solidarity reklamy.

Úrad pre civilnú ochranu potvrdil, že dotrasy po zemetrasení pokračujú do dnes. Zem sa od stredy v strednom Taliansku zachvela viac než 1300-krát. Iba od polnoci v noci nadnes zaznamenali úrady 92 záchvevov pôdy, ktoré však nespôsobili väčšie škody.

Počet obetí stredajšieho zemetrasenia s magnitúdou 6,2 v horskej oblasti regiónov Umbria, Lazio a Marche v strednom Taliansku asi 150 kilometrov severovýchodne od Ríma stúpol na 290.

V úplne zničenom Amatrice zomrelo 230 ľudí, v Accumoli 11 a 49 v meste Arquato del Tronto a dedinke Pescara del Tronto. Zranenia utrpelo 387 ľudí. O svoj domov a strechu nad hlavou prišlo 2500 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie