Turecké lietadlá zasiahli v Sýrii civilné domy, tvrdia povstalci

Turecké lietadlá zasiahli domy civilistov a pozície, ktoré držia bojovníci napojení na Demokratické sily Sýrie (SDF).

27.08.2016 15:36
debata (22)
K útoku došlo v dedine južne od sýrskeho mesta Džarábulus, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie koalície SDF, ktorú podporujú Spojené štáty. Pri útoku údajne zahynul bližšie neurčený počet civilistov.

Vojenská rada Džarábulusu, ktorá je súčasťou SDF, úder nazvala „nebezpečnou eskaláciou, ktorá ohrozuje osud regiónu“. Turecké úrady zatiaľ nálety nijako nekomentovali. Svedkovia, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters, popísali, že videli v sobotu ráno turecké lietadlá, ako prelietavajú do Sýrie. Následne počuli zvuk explózií.

Ankara začala ofenzívu v sýrskom pohraničí pred niekoľkými dňami. Turci sa obávajú postupu sýrskych kurdských milícií YPG, ktoré sú súčasťou SDF a ktoré v posledných týždňoch zaznamenali úspech v boji proti radikálom z organizácie Islamský štát (IS).

YPG sú ozbrojeným krídlom strany sýrskych Kurdov PYD a udržiavajú kontakty s tureckou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorú turecká vláda označuje za teroristickú organizáciu a vedie proti nej už roky boj hlavne na juhovýchode Turecka. PKK bojuje od roku 1984 za autonómnu Kurdistan a za práva Kurdov v Turecku.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko